nedelja, april 14Agro servis

VLADA: DIREKCIJA DA KUPI MLEKO OD DOMAĆIH PROIZVOĐAČA

 

Beograd, 24. april 2015.

Izvor: Dnevnik

Vlada Srbije dala je juče saglasnost da Republička direkcija za robne rezerve, od 27. aprila do 30. juna ove godine kupi mleko domaćeg porekla prerađeno u mleko uprahu od domaćih proizvođača.

Kako se navodi u saopštenju kancelarije za saradnju sa medijima, cena obranog mleka u prahu je 420, a  punomasnog  460 dinara po kilogramu, sa PDV-om. Obezbeđeno je 500 miliona dinara za otkup mleka u prahu, odlučeno   je na jučerašnjoj  sednici Vlade Srbije.

Udruženje proizvođača mleka Srbije pozdravilo je odluku Vlade Srbije da Republičkoj direkciji za robne rezerve odobri otkup prerađenog mleka u prahu domaćeg porekla u ukupnom iznosu od 500 miliona dinara.

"Mi na ovu odluku vlade gledamo pozitivno, pozdravljamo je, i očekujemo da će u narednom periodu onoliko brzo koliko se zalihe kod prrađivača smanje, praktično se i osloboditi pritisak na ovaj sektor proizvodnje sirovina koji jeste najugroženiji", rekao je  Tanjugu predsednik Upravnog odbora Udruženja proizvodača mleka Srbije Ljubiša Jovanović.

Uz podsećanje da je Udruženje proizvodača mleka Srbije, zajedno sa prerađivačima pre dva meseca pokrenulo inicijativu kod Vlade Srbije za otkup tržišnih viškova kod proizvođača, Jovanović je rekao da je u tom periodu bilo ozbiljnijih otkazivanja ugovora kod farmera za otkup mleka, a postoji i dalje pritisak da se otkupna cena smanji.

"Prerađivači to pravdaju zalihama u prvom redu mleka u prahu, koje je zbog nekonkurentnosti domaće i velike prodaje i ponude uvoznog mleka, dovelo do toga da uvozno mleko u prahu, u prvom redu za konditorsku industriju, bude jeftinije", objasnio je Jovanović. Jovanović je ocenio da se u ovom slučaju otkupa mleka u prahu za Robne rezerve radi o količini od oko dve hiljade tona.

Vlada Srbije dala je saglasnost da Republička direkcija za robne rezerve, od 27. aprila do 30. juna ove godine kupi mleko domaćeg porekla prerađeno u mleko u prahu od domaćih proizvođača. Kako se navodi u saopštenju Kancelarije za saradnju sa medijima, cena obranog mleka u prahu je 420, a  punomasnog  460 dinara po kilogramu, sa PDV-om.

Obezbeđeno je 500 miliona dinara za otkup mleka u prahu, odlučeno   je na  sednici Vlade Srbije. (Tanjug)

Ostavite odgovor