četvrtak, april 18Agro servis

ITALIJANSKE KOMPANIJE PREDSTAVLJAJU VINA I HRANU U SRBIJI, IZVOZ U ITALIJU 10 PUTA MANJI OD UVOZA

 

Beograd, 02.11.2022.

RTS

  • Italijanski investitori u Srbiji zapošljavaju oko 50 hiljada ljudi, a Italija je treći najvažniji spoljnotrgovinski partner. Robna razmena raste i u prvih sedam meseci ove godine. Dostigla je dve milijarde i 740 miliona evra. Loše je što srpski poljoprivredno-prehrambeni sektor na to tržište izvozi 10 puta manje nego što uveze od njihovih italijanskih kolega. Najviše nam prodaju vino, sir i testenine.

Čak 30 italijanskih kompanija iz sektora prehrambene industrije i vina iz svih italijanskih regija, došlo je u Srbiju kako bi predstavili svoja vrhunska maslinova ulja, keks, testeninu, isključivo od domaće sirovinske baze.

Ambasador Italije u Beogradu Luka Gori ističe da je enogastronomski sektor veoma važan za saradnju Srbije i Italije.

"On je u stalnom porastu. U proteklom periodu imali smo porast od 36 posto. Govorimo o 40 miliona evra razmene Srbije i Italije u ovom sektoru. Ambasada Italije u Beogradu ima mnogo inicijativa", kaže Gori.

Antonio Ventreska iz Italijanske agencije ѕa spoljnu trgovinu ističe da su Italijani jako zainteresovani za saradnju sa Srbijom.

"Mi pokušavamo da otklonimo poteškoće, da ostvarimo lakšu saradnju i prodor na srpsko tržište. Ne želimo da pomognemo samo uvoznicima, već i da utičemo na politiku cena", ističe Vantreska.

Italija ima više od 500 sorti vinove loze

Italijanska vina spadaju u sam svetski vrh, a proizvedena su od grožđa iz vinograda u Toskani, Abrucu, Venetu, Siciliji. Italija ima preko 500 sorti vinove loze.

Nikola Altijeri iz kompanije "Fontefiko", u regionu Abruco, proizvodi samo vina od autohtonih sorti – Pekorina, Trebijana, Muntepulćijana.

"Mi od pekorina pravimo odlična roze vina, naš Fosimato. On spada u 50 najboljih vina u Italiji", ističe Altijeri.

Mauro Krapiz iz kompanije "Markoci", u regionu Fermo, proizvodi testeninu sa jajima i od pšeničnog brašna – griza.

"Naša pasta sa jajima jedan je tip makarona. Sve sirovine su italijanskog porekla, a glavni proizvodi su špageti, gatoni, lukatini", dodaje Krapiz.

Od najvećih svetskih proizvođača vina, sireva, maslinovog ulja i drugih brendova, može se mnogo naučiti i primeniti i prilikom plasmana srpske robe na svetske pijace.

 Subvencije  

—> KLIKNITE OVDE! <---

 Pregled Cena Žitarica  

—> KLIKNITE OVDE! <---


— Vaš komentar na nove cene žitarica 
  
—> KLIKNITE OVDE! <---

— Besplatni Agro Saveti 
—> KLIKNITE OVDE! <---

Ostavite odgovor