ponedeljak, april 15Agro servis

Jubilej

 

POLJOPRIVREDNA ŠKOLA U FUTOGU SLAVI 75 ROĐENDAN I OTVARA OGLEDNU FARMU SVINJA

Futog, 30.11.2022.

Poljoprivredna škola u Futogu 2. decembra obeležiće 75 godina postojanja otvaranjem male, savremene farme svinja i svečanom akademijom.

  • Iako škola poodavno ne nosi naslov „ogledna”, u novije vreme nastoji  da to bude, jer se u poljoprivredi događaju velike napredne inovacije i to gotovo u svim oblastima – kaže za „AgroServis plus” direktor škole Dušan Gagić i ističe da je škola, uz veliku pomoć donatora, izgradila malu savremenu farmu svinja.

Škola poseduje i primernu mlekaru, kao i zemljište za biljnu proizvodnju. Pomenuta investicija je iznosila oko 230.000 evra i građena je i opremljena po najvišim standardima. O tome bivši učenik i ekspert za svinjarstvo dr Vitomir Vidović ne krije zadovoljstvo, jer je posle stotinu različitih realizovanih projekata u svinjarstvu, po celom svetu, uspeo da projektuje i vodi izgradnju u ovoj prestižnoj školi, koju je završio 1966. godine.

  • Za buduće stočare opremili smo mali savremeni objekat u kome ima mesta za 30 krmača i za sve faze uzgoja. Ishrana je automatska, a postoje i klima uređaji, kao i svi drugi uslovi za životinje – zadovoljan je dr Vidović obavljenim poslom i ističe kao korisno učešće više donatora, uglavnom bivših učenika.

Dr Vitomir Vidović (u sredini) sa domaćinima farme

Poljoprivredna škola poseduje solidnu ekonomiju za ratarstvo, stočarstvo i voćarstvo. Nekada su imali 70 krava muzara. Danas je to stado manje, ali imaju izuzetno kvalitetan sir – ravan svetskim brendovima, što je rezultat saradnje sa Poljoprivrednim fakultetom u Novom Sadu.

Poodavno se govori da je u planu izgradnja nove školske zgrade, a da se stara uredi za muzej ili neku drugu potrebu. Naš poznati novinar, rođen u Futogu, Borivoje Mirosavljević, izuzetan fotoreporter i autor pedesetak fotomonografija, kaže da je stara zgrada škole „kao rođena za muzej filma i fotografije”, za čega ima mnogo sabranih eksponata.

Prekosutra će škola u Futogu okupiti brojne goste i zvaničnike iz cele zemlje. Možda će neko i saopštiti vest kada će početi izgradnja nove školske zgrade!?

 Subvencije  

—> KLIKNITE OVDE! <---

 Pregled Cena Žitarica  

—> KLIKNITE OVDE! <---


— Vaš komentar na nove cene žitarica 
  
—> KLIKNITE OVDE! <---

— Besplatni Agro Saveti 
—> KLIKNITE OVDE! <---

Ostavite odgovor