četvrtak, april 18Agro servis

KINEZI NAM DIŽU POLJOPRIVREDU, ŽELE NAŠE MESO

 

Kragujevac, 30. oktobar 2015.

Izvor: B92

 

Kineska kompanija CMEC koja je zainteresovana za otkup i preradu stoke u centralnoj Srbiji radi na studiji izvodljivosti.

Studija treba da bude završena naredne godine, a ona je osnov za formiranje srpsko-kineskog preduzeća, izjavio je načelnik Šumadijskog upravnog okruga Damjan Srejić.

On je u Kragujevcu rekao da je za taj posao kineska kompanija angažovala poznatu svetsku konsultansku kuću Dilojt i sada se radi na "tehničkim pregovorima do sitnih detalja".

Prema rečima Srejića razmatraju se sve mogućnosti u vezi sa sklapanjem ugovora sa našim proizvođačima i izrazio očekivanje da će prvi ugovori sa njima biti zaključeni narednih meseci.

Kineska kompanija je zainteresovana za proizvodnju goveđeg mesa i jagnjetine kao i za plasman proizvoda na tržište Kine pod originalnim brendom.

"Naše je da ih ubedimo da imamo kapacitete prema njihovim potrebama,a radi se o proizvodnji 50 000 tona mesa na godišnjem nivou , a to je oko 100 000 bikova", rekao je Srejić dodavši da su u toku i razgovori sa poljoprivrednicima u Šumadiji , a prave se i spiskovi domaćina koji imaju više od 20 grla .

Srejić je najavio i osnivanje zajedničkog preduzeća koje se zasniva na partnerstvu grada Kragujevca i kineske kompanije koja će imati većinsko vlasništvo i investiraće novac u ovaj posao.

"Ovo je ozbiljan posao koji će pokrenuti poljoprivredu, stočarstvo i mesnu prerađivačku industriju kao i sve prateće grane", rekao je Srejić i dodao da za proizvođače to znači siguran posao i plasman proizvoda.

Srejić i gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić pozvali su poljoprivrednike tog i susednih okruga da najozbiljnije shvate najavu o investiciji kineske kompanije "CMEC".

"Kako je za proizvodnju novih grla potrebno dve godine, neophodno je da se odmah sklapaju ugovori sa poljoprivrednim proizvođačima", naveo je Srejić.

"Pre izgradnje postrojenja radiće se na otkupu i podizanju stočnog fonda, kako bi postrojenje, kad se izgradi, moglo u startu da radi punim kapacitetom", rekao je Nikolić i dodao da će se paralelno sa tim raditi i na pripremi izgradnje postrojenja za proizvodnju stočne hrane.

Takođe, dodao je, kada krene proizvodnja mesa, to će značiti i izgradnju postrojenja za proizvodnju koštanog brašna od otpada i postrojenja za preradu kože.

Grad Kragujevac je nedavno potpisao memoranduma o saradnji sa kompanijom "CMEC" (China Machinery Engineering Corporation) iz Kine.

***

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić naveo je i da Memorandum o saradnji sa kineskom kompanijom predviđa da Kragujevac da zemljište, a sve ostalo je na kompaniji "CMEC". "Ne mogu o ciframa i drugim detaljima da govorim, zato što je tako dogovoreno sa kineskom kompanijom", rekao je Nikolić i naglasio da ono što može da kaže jeste da poljoprivrednici mogu da računaju na finansijsku podršku u podizanju stočnog fonda i da će imati garantovani otkup

Ostavite odgovor