nedelja, jul 14Agro servis

Mak se uveliko žanje, ali prinos je OVO uspelo da pokvari 

IZVOR: DNEVNIK

REPORTERI „DNEVNIKA” U PADINI 

Poljoprivrednici iz Padine u opštini Kovačica privode žetvu maka kojeg su jesenas posejali na oko 200 hektara i nisu zadovoljni prinosima od oko 600 kilograma po hektaru, jer je kiša stigla kada je nije trebalo, pre i tokom cvetanja.

– Suvo i toplo vreme maku godi jedino u to vreme, a od setve do cvetanja zahteva manje toplote a više vlage. Zato su prinosi ispod prosečnih – oko 600 kilograma po hektaru sa kojima nismo zadovljni – kazao je za „Dnevnik” dugogodišnji proizvođač maka Miša Hromčik. – Ima polja gde je rod i niži ispod 600 kilograma i ti poljoprivrednici bi mogli ostati bez zarade i doći u nedoumicu šta je bolje sejati pšenicu ili mak.

Po hektaru, dodao je, u solidnim godinama maka treba da bude 700 do 800 kilograma po hektaru, ali spominje da je bilo leta kada je roda bilo i tona po hektaru.

1,6–1,7 evra kilogram maka na slovačkom tržištu

U Sakulama prvi put posejan mak

Hromčik kaže da na našim njivama ima oko 1.000 hektara pod makom čiji rod uglavnom završana na domaćem tržištu, premda ima poljoprivrednika koji ga kao i zemljoradnici iz Padine prodaju u Slovačku.

 – Mak se gaji oko Bačke Topole, Bečeja, Srpske Crnje…. Prošle jeseni po prvi put posejan je u Sakulama kod Opova na 15 jutara. Zemljoradnici ga seju umesto pšenice, suncokreta…. Uspeva na svim zemljištima i nije zahtevna biljka- pojašnjava za naš list  Hromčik.

Foto:S.Šušnjević

Zbog kiše koja je umanjila rod padinski proizvođači očekuju da će ga biti manje i na drugim njivama u AP Vojvodine , i neće žuriti da ga prodaju, ni domaćem tržištu ni u izvoz u Slovačku, gde su mak ranijih godina isključivo prodavali zbog dobre inocene i uslova koje su im obezbeđivali slovački prerađivači tokom proizvodnje.

 U Slovačkoj žetva maka predstoji u avgusti, pa ćemo čekati da vidimo koliko će ga oni mati . Sa trenutnom cenom maka na tamošnjem tržištu od 1,6 do 1,7 evra ne uklapamo se u troškove proizvodnje. Ranijih godina kilogram maka smo prodavali za 2 do 2,2 evra slovačkim veletrgovinama, ali su sada cenu spustili , jer su povećali površine pod makom. Zajedno sa Česima imaju ove sezone 40.000 hektara, a prošle godine mak su skidali sa 26.000 hektara. S druge strane mi nismo više ugovorima obavezni da mak odmah prodamo već sada možemo da pratimo berzanske cene i odlučujemo kada ćemo izađi na slovačko tržište. A pošto se mak može čuvati nema razloga da žurimo, jer u žetvu nismo kretali dok vlažnost maka nije bila između šest do osam procenata.

Foto:S.Šušnjević

600 kilograma prinos po hektaru

Hromčik naglašava da slovačkom tržištu prodaju mak iz čaure, kao poluproizvod u kojem se nalazi osam do deset posto nečistoće.

– Takav mak slovački prerađivači dorađuju po standardima EU, jer mi nemamo mašine za nivo čistoće koji se tamo zahteva – kaže Hromčik.            

Z. Delić

Dozvoli obaveštenja o novim vestima! Da Ne hvala