četvrtak, april 18Agro servis

Nauka i praksa

 

DR STEVAN MAŠIREVIĆ DOBITNIK SVETSKE NAGRADE ZA RAZVOJ SUNCOKRETA

Novi Sad, 23.06.2022.

Svetska organizacija za suncokret na 20.  Međunarodnoj konferenciji o suncokretu u Novom Sadu dodelila je najveće naučno priznanje za razvoj ove uljarice prof.dr Stevanu Mašireviću, donedavno zaposlenom na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu i saradniku Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu, gde se bavio zaštitom.

Nagradu, sa imenom ruskog akademika Vasili Stepanovič Pustolovt, najveći eksperti za suncokret dodeljuju za izuzetan doprinos u selekciji, zaštiti, kao i za inovacije, po kojima je priznat i poznat Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada, gde je dr Stevan Maširević realizovao pronalaske u zaštiti suncokreta u eleminaciji bolesti phomopsis (prevremeno sušenje biljke, bez pravog roda).

On je još 1987.godine sa ovim postupkom upozano i naučnike u SAD-u, što je do tada za njih bilo nepoznato. Dr Maširević je u Pakistanu, Indiji, Mađarskoj, Ukrajini, bivšem SSSR i još nekim zemljama uspešno širio znanje i promovisao sorte i hibride suncokreta  i ne krije zadovoljstvo što su ga se baš ovom prilikom setili naučnici i istraživači, posebno u SAD-u.

 

 

Dr Stevan Maširević (u sredini) sa plaketom Svetske organizacije

 

  • Suncokret kao uljarica napreduje u celom svetu i to po prinosu, sadržaju ulja, ali i širenju setve – kaže dr Maširević i predviđa da će uskoro doći vreme da ćemo imati u zrnu suncokreta više od 50 % ulja, ali i zrno sa bezmalo 20 % proteina. – Potrošači zahtevaju ulje koje je stabilno i da se može upotrebiti više puta. Selekcije idu u pravcu da se suncokretovo ulje po kvalitetu približi ulju od masline – zapaža dr Maširević.

Kada veliki potročači ulja, kao što su Indija i Kina, prošire setvu suncokreta, pojaviće se interesovanje za kvalitet i istraživanja. Sve to ovoj uljarici otvara novu perspektivu i to može iskoristiti naša domaća nauka u komercijalne svrhe, naveo je dr Maširević za „AgroServis plus”.

Prof dr Dragana Latković, predsednica UO Naučnog instituta za ratarstvo i povrtarstvo, ponosna je što je ova ustanova dobila čast da po drugi put bude domaćin svetskog okupljanja stručnjaka za suncokret.

  • Naučni radnici Instituta iz Novog Sada su još 70-tih godina stvorili hibride suncokreta i uveli ih u proizvodnju umesto sorti, a pronašli su i otpornost za bolest phomopsis i nove tehnologije u gajenju. U Institutu je stvoreno više od 700 hibrida suncokreta, koji se gaje u više od 30 zemalja, što govori da sprovodimo stalna istraživanja i inovacije. U ovom poslu značajan doprinos dao je dr Stevan Maširević – rekla je dr Latković.

Priznanje Svetske organizacije naučnika za suncokret prethodno su dobili istaknuti naučnici u ovoj oblasti dr Tihomir Vrebalo i dr Dragan Škorić.

Skup u Novom Sadu, koji se danas završava, okupio je 400 učesnika iz celog sveta, a domaćin je bio Institut za ratarstvo i povrtarstvo.

 Subvencije  

—> KLIKNITE OVDE! <---

 Pregled Cena Žitarica  

—> KLIKNITE OVDE! <---


— Vaš komentar na nove cene žitarica 
  
—> KLIKNITE OVDE! <---

— Besplatni Agro Saveti 
—> KLIKNITE OVDE! <---

Ostavite odgovor