ponedeljak, april 15Agro servis

Nova akcija Udruženja „ Agroprofit”: Oplemenjivanje pašnjaka

 

OTIMAČINA VEĆA NAPAST OD SUŠE

Novi Sad, 31.03.2022.

Više od osam godina Udruženje „ Agroprofit” iz Novog Sada  bavi se analizom korišćenja i upravljanja pašnjacima, najvećim delom u AP Vojvodini.  Zahvaljujući podršci projektima sa ovim sadržajem od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede,  prvo je utvrđen obim korišćenja ove kategorije poljoprivrednog  zemljišta, potom i korišćenje, kao i primena zakona koji obuhvata ovu oblast. Površine pašnjaka u AP Vojvodini od 2008. do danas su smanjene za oko 30.000 ha, a pojedine lokalne uprave ovo zemljište su uvrstile u program izdavanja u zakup poljoprivrednicima, pa je deo i preoran.

Većina pašnjaka u AP Vojvodini već u julu zbog suše požuti, pa se smanjuje i hranidbena vrednost trava. Analize koje je obavilo Udruženje su pokazale da sadržaj proteina u leto ne prelazi 6-8 procenata, što je nedovoljno za razvoj životinja u ispaši, a pogotovo za krave koje tada gaje i telad.

Udruženje „ Agroprofit” ima dobru saradnju sa farmama koje koriste pašnjake i vode brigu o njihovoj održivosti i zaštiti, pa im sada nudi i primenu prirodnih preparata za povećanje rasta trava i produženje vegetacije. Praćenjem biostimulatora stručnjaci su izračunali da se može povećati rast sastava trave za 20 odsto i za 15-20 dana produžiti vegetaciju, što u mnogome zavisi i od padavina. Ovakvim tretmanom, prema interesovanju farmera, prvo će biti obuhvaćeni pašnjaci u selima Mužlja, Ečka, Dubovac, Jazovo, Farkaždin i okolina Čoke.

Udruženje „Agroprofit” poziva farmere i Pašnjačke odbore, koji žele da primene biološku prihranu pašnjaka, da se jave na e-mail: agroprofit.udruzenje@gmail.com ili na telefon 065/5591270.

Udruženje će u akciju poboljšanja pašnjaka pozvati i savetodavne poljoprivredne stručne službe iz cele Srbije. Poseban program pripremljen je za planinske pašnjake i područja Sjenice, Stare planine, Maljena i Studenice.

 

Pašnjak na Maljenu

 

Ovog proleća zabeleženo je više primera koji prikazuju klasično otimanje pašnjaka od stočara. Tako su u Elemiru  kosci i preprodavci trave dobili prednost u nezakonitom zakupu u odnosu na farmere, koji sada od njih kupuju seno. U selu Dupljaja, gde stočari imaju dugoročan ugovor o korišćenju pašnjaka,  vlasnici stoke sada doživljavaju pritisak od opštinskih vlasti, koji zahtevaju da odustanu od potpisanog ugovora, koji je bez nadoknade ostvarila Dupljaja, jer su oni iz opštinskog centra pronašli zakupca koji nema stoku, a želi ove pašnjake.

Pašnjaci koji se nalaze u okviru šumskih gazdinstava sada se ne koriste, a reč je o hiljadama hektara kvalitetnih trava, koje itekako bi mogle da posluže stočarima za jeftiniju proizvodnju. Na Staroj planiji i nedaleko Paraćina, Negotina i Zaječara govedari koriste pašnjake i ta praksa je doprinela da ova domaćinstva svake godine imaju kvalitetnu telad za dalji tov.

 Subvencije  

—> KLIKNITE OVDE! <---

 Pregled Cena Žitarica  

—> KLIKNITE OVDE! <---


— Vaš komentar na nove cene žitarica 
  
—> KLIKNITE OVDE! <---

— Besplatni Agro Saveti 
—> KLIKNITE OVDE! <---

Ostavite odgovor