ponedeljak, april 15Agro servis

Šta donosi prolećna setva

 

SUNCOKRETOVA „GROZNICA”

Novi Sad, 01.04.2022.

Otkupljivači suncokreta i „organizatori proizvodnje” u Vojvodini sklopili su ugovore o preuzimanju budućeg roda suncokreta po ceni od  80-90 dinara po kilogramu i time povećali interesovanje ratara za gajenje ove uljarice, sa čijom prošlogodišnjom otkupnom cenom su bili zadovoljni. Očekivanja o visokoj ceni suncokreta vezuju se za neizvesnu proizvodnju u Ukrajini i apsolutnu nestašicu ulja u Nemačkoj, gde su ugostitelji odustali i od prženja pomfrita.

Površine pod suncokretom u Srbiji ovog proleća će biti uvećane za najmanje 20 odsto, skoro na 240.000 hektara. Ova uljarica je otporna na sušu, ali uspeva samo kada se potpuno poštuju pravila u gajenju.

Dr Stevan Maširević

  • Proizvodnja suncokreta je ozbiljan posao za ratare i počinje od prolećne setve – kaže dr Stevan Maširević, bivši profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu – a to znači da se na istoj njivi može sejati svake četvrte godine. Nepoštovanje ovog pravila donosi bolest – belu trulež. Tako obolelo zrno umanjuje prinos i u preradi ne daje kvalitet ulja. Zbog svega toga moj savet ratarima je da ne seju suncokret na istoj njivi zaredom. Suncokret jeste otporan na sušu i razne stresne uslove, ali se u mnogome razlikuje od kukuruza i soje, biljke koje poljoprivrednici često seju ne poštujući plodored – poručuje ovaj stručnjak.

Nauka u selekciji suncokreta je u poslednjoj deceniji izuzetno napredovala, pa Naučni institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada u ponudi za setvu ima izuzetne hibride. Ratari se mogu opredeliti za setvu hibrida koji daju više ulja ili za one koji daju veći rod.

Kod izbora suncokreta po nameni potrebno je obezbediti izolaciju u gajenju. Različiti hibridi u istom ataru neće dati očekivane rezultate. Potrošnja dizel goriva po hektaru zasejanog suncokreta ne prelazi 40 litara, a kao biljka nije zahtevan u korišćenju mineralnih đubriva ni zaštitinih sredstava

Novinar Slaviša Dabižljević, urednik emisije „Otkos”, dobar poznavalac aktuelnih prilika u poljoprivredi, za „AgroServis plus” kaže:

  • Interesovanje za setvu suncokreta liči na „groznicu”, jer su gazdinstva shvatila da će zrno imati odličnu cenu. Ako se ostvari prosečan prinos po hektaru, ratari računaju na prihod od oko 2.000 evra, to se do sada nikada nije dogodilo – kaže Dabižljević.

O potrošnji suncokretovog ulja u Srbiji ima više podataka, kreće se od 12-24 litra po stanovniku. Isto tako i prerađivači zrna objavljuju različite analize o troškovima prerade. Najčešće se objavljuje podatak da je za litru ulja dovoljno ceđenje iz 2,3-2,5 kilograma zrna, što je i polazište za prodajnu cenu. Pojedine naše uljare minulih godina su prerađivale zrno za uljare iz okruženja, a svi su se dogovarali o otkupnoj ceni zrna. Ove godine interesovanje za otkup suncokreta podiglo je optimizam kod ratara i verovanje da dolazi bolja sezona od prethodne.

 Subvencije  

—> KLIKNITE OVDE! <---

 Pregled Cena Žitarica  

—> KLIKNITE OVDE! <---


— Vaš komentar na nove cene žitarica 
  
—> KLIKNITE OVDE! <---

— Besplatni Agro Saveti 
—> KLIKNITE OVDE! <---

Ostavite odgovor