četvrtak, april 18Agro servis

Okrugli sto o bezbednosti hrane u Privrednoj komori Beograda

 

PILEĆA PAŠTETA BEZ PILETINE – UVOZ BEZ REŠENJA

Beograd, 14. maj 2015.

Izvor: PKB Poljondustrija/AgroServis

Medijska afera o uvezenom zaraženom pilećem mesu se nastavlja, a inspektori nisu pronašli sporni datum klanja i takav proizvod na našem tržištu, čulo se na okruglom stolu „Bezbednost hrane – usaglašavanje sa  propisima Evopske unije", koji je održan 28. aprila u Privrednoj komori Beograda.

– Srbija je uvozila pileće meso iz tog objekta u Poljskoj, ali ne i ono zaraženo salmonelom, koje je pronađeno u Francuskoj. Još nije počela s radom Centralna referentna laboratorija, ali to ne znači da Srbija nema akreditovane laboratorije i ispravne analize. Istina je da su dve laboratorije saopštavale različite rezultate o istom proizvodu. Pronašli smo i lažnu deklaraciju na kojoj je jedan naš proizvođač tvrdio da je u pitanju pašteta od pilećeg mesa, a nije imala nijedan procenat piletine – istakla je Sanja Čelebiđanin, načelnica Veterinarske inspekcije u Upravi za veterinu.

Na pitanje trgovaca iz lanca „Aman" šta da rade sa proizvodima kojima je u transportu oštećena i pokvašena deklaracija, načelnica je odgovorila da takve proizvode obavezno vrate proizvođaču.

Polemika je vođena i o primeni novog Pravilnika o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane, koji dozvoljava da na proizvodu ne piše ime proizvođača, nego samo ime zemlje iz koje dolazi.

Proizvođači „Aleve" su se požalili da će primena novog pravilnika predstavljati veliki trošak za njihovu kompaniju, jer će morati da menjaju ambalažu zbog obaveznog isticanja alergena. To će biti obaveza i ugostitelja koji će morati da naglase da obrok sadrži alergene.

– Novi pravilnik o deklarisanju je u suprotnosti sa Zakonom o trgovini, jer dozvoljava supermarketima da stavljaju svoj znak na proizvod, a kriju proizvođača. Na sceni je rat između trgovačkog i industrijskog kapitala – upozorio je Milenko Pavlović, predstavnik grupacije proizvođača i trgovaca mesom i proizvodima od mesa.

Iako je rasprava u Privrednoj komori Beograda održana u periodu kada „cveta” uvoz svega i svačega od mesa i dorađenih roba (separisano meso sa mlevenim kostima), ocena ovakve prakse su skoro izostale. To je možda i bio dobar signal da iz Uprave za veterinu počnu sa dozvolom uvoza mesa bez rešenja nadležnih službi. Tako se uvezene robe prodaju, a da ih ne prate zakonom obavezna dokumentacija. Prema istraživanju „AgroServisa”, prelazak granice se rešava telefonskim nalogom, pa se tek ovih dana pišu rešenja za uvoz koja se odnose na robu iz aprila.

Ministarstvo poljoprivrede, čiji deo tima ne izostavlja iz priče evropske standarde, o ovome ćuti, jer su pojedinci, kao i neka lica iz Uprave za veterinu, na spisku dobročinitelja za pojedine kompanije.

Kada se ovome dodaju i konkretni podaci o korupciji na liniji uvoza i umešanosti visokih zvaničnika u Vladi u ovaj biznis, do kojih su došla udruženja poljoprivrednika koja se zalažu za hitnu izmenu pravilnika o mesu, onda je više nego jasno zašto se sa ovom inicijativom odugovlači, a usput se uvozi bofl meso iz EU. Ovih dana je objavljen i podatak da je jeftinije zamrznuto meso iz EU sa istekom roka upotrebe dati našim uvoznicima nego da ga unište tamo u kafilerijama.

Ostavite odgovor