ponedeljak, april 15Agro servis

Ostvarila se prognoza Udruženja „Agroprofit”

 

NAJNIŽA CENA JUNADI 3,00 EVRA/KG ŽIVE MERE

Novi Sad, 20.04.2022.

Ponuda žive junadi Proizvodne grupe odgajivača tovnih rasa, u sastavu Udruženja „Agroprofit” se smanjila. U proteklih par dana cena je porasla, kako je i predvidelo ovo Udruženje, pa je za par dana prodato više od 300 komada. U ponudi do petka ovo Udruženje ima još oko 400 grla. Najniža cena junadi je 3,00 evra/kg žive mere, a za visokokvalitetnu junad gazdinstva traže 3,20-3,50 evra/kg.

Nekada područje sa najviše utovljene junadi Mačva i Srem gotovo da više i nemaju robu za tržište. Preporuka članovima Udruženja odgajivača da ne žure sa prodajom pokazala se kao korisna, jer su im trgovci nudili 2,70-2,80 evra/kg. Kupac iz Albanije, za koga je Udruženje pripremilo 400 junadi, nije prihvatio cenu od 2,80 evra/kg, iako mu je predočeno da će uskoro uslediti povećanje cene.

Zbog nedostatka kabastih hraniva i skupog kukuruza mnogi stočari nisu obnovili tov junadi ili su znatno smanjili broj grla u štalama. Ovih dana pojavila se i ponuda crno – bele junadi, težine oko 400 kg, sa kojom kupci nisu zadovoljni, ali se može očekivati da uskoro promene mišljenje i za ovu junad plate najmanje 2,60 evra/kg.

Ostavite odgovor