četvrtak, april 18Agro servis

Perom i kamerom

 

JESEN POPRAVILA RASPOLOŽENJE POLJOPRIVREDNIKA I PROBUDILA PRIRODU

Senta/Čoka/Beočin/Irig/Zasavica, 19.10.2022.

  • Lepo vreme za obavljanje radova u poljoprivredi poboljšalo je raspoloženje među proizvođačima, ali je i probudilo prirodu.

Kiše koje su dobro nakvasile zemlju produžile su vegetaciju, a pre svega su obradovale ratare da nesmetano ubrzaju setvu pšenice. Kamerom i perom zabeležili smo nekoliko detalja o radovima na poljima.

OGLEDNI VOĆNJAK U SENTI

Poljoprivredna stručna služba u Senti, pored uspešne saradnje sa stotinama poljoprivrednika, ima ogledni voćnjak jabuka na ulazu od Bečeja. Ovogodišnji rod na 1,5 ha (berba još traje) biće jedan od boljih u odnosu na vremenske prilike koje su pratile ceo proces vegetacije, kažu u službi.

Jabuke prodaju trgovačkim lancima, a deo će zadržati za proizvodnju rakije. Na području koje pokriva PSS iz Sente stalo se sa masovnom sečom voćnjaka, ali i nema novih zasada.

 

Josip Češljar

Prodajna cena jabuka u sezoni berbe i nije stimulativna za voćare, a manji proizvođači nemaju kvalitetne hladnjače za čuvanje roda – kaže Josip Češljar i dodaje da za jabuke ima sve manje zainteresovanih i to na dva kraja – u proizvodnji i kupovini.

 

BUJNI PAŠNJACI

Na području opštine Čoke i Kikinde stočari tokom leta nisu imali uslove da kvalitetno napasaju svoja stada krava i ovaca. Pojedinci su svoju stoku premestili uz Tisu, kao što je to uradio i Mladen Popov iz Ostojićeva, jer mu je poveći pašnjak, nedaleko sela, za dva-tri dana „izgoreo” od suše.

Neuobičajeno: pašnjaci su u ovo doba godine u severnom Banatu sasvim ozelenili, pa su stočari zadovoljni što će imati ispašu sve do prvog snega. Odgajivač rase šarole iz Utrina Berze Tibor  ima farmu od 400 grla i za dalji napredak u ovom poslu ozbiljno računa na ispašu u Banatu. On tvrdi da livade između sela Ostojićeva, Jazova i Mokrina imaju dovoljno trave za više stotina ovaca i krava i da je to pogodnost koja se može iskoristiti. Berza smatra da se ovi pašnjaci mogu kultivisati i prihranjvati biostimulatorima, što će produžiti vegetaciju i povećati travnatost.

 

Tibor Berze

 

 

Neki ratari su pokušali da pašnjake pretvore u oranice, ali su u tome doživeli krah. Stariji ljudi su sa podsmehom gledali na ovu uzurpaciju, tvrdeći – da je pašnjak pogodan za ratarstvo, kako rekoše, to bi odavno iskoristio i veleposednik Dunđerski.

 

SIBIRSKI LIMUN I BERBA GROŽĐA U RIVICI

Fruška gora je bogata riznica različitim voćem, pogotovo vinovom lozom. Fruškogorje obuhvata oko 24.000 ha, ali vinogradima, prema nepotpunim podacima, pripada oko 4.000 ha. Najviše loze je u okolini Iriga, Sremskim Karlovcima, ali nastaju i novi zasadi u Grabovu, Šuljmu, Neštinu, Manđelosu…

 

Vremešni poljoprivrednik Bora Avramović iz Rivice obavio je dosta berbi, ali slast grožđa kao ove godine nije odavno doživeo. Kaže da je to za njega lep dar od prirode, jer što je stariji sve više voli sladunjava vina.

 

Bora Avramović

 

 

 

Na Fruškoj gori gotovo svaki vikendaš ima po koju voćku. Sa gajenjem kajsije gotovo da niko i nema sreće, jer strada od mraza. Znatiželjni za neuobičajeno gajenje voćaka tragaju za novim vrstama. Tako je Đuro  Vrekić iz Rakovca uspeo da posle šest godina čekanja na stablu sibirskog limuna dobije prve plodove. Saznao je da je ova biljka bogata vitaminom C i da je otporna na sve bolesti i hladnoću, pa se odlučio za sadnju. Neki vikendaši rod od sibirskog limuna, upravo na Fruškoj gori, dobili su i za tri godine.

Đuro Vrekić

 

ZASAVICA KAO BAJKA

Ovih dana prirodni rezervat Zasavica, obasjan suncem i sa brojnim posetiocima (najčešće su to deca), liči na veliku dečiju bajku, u kojoj su glavni junaci prisutne životinje. Desetine magaraca, krava, ovaca, konja i živine razmililo se po poljima Zasavice.

Specijalni voz, koji putuje po Zasavici, dočekuju životinje, a sa jurišom – magarci. Njih su deca naučila da im u susretu podare po šargarepu. I dok ovo putovanje traje uz vodu u kojoj caruje dabar, samo podolci miruju i sa svojim rogovima podsećaju na vekovnu starost ove rase.

 Subvencije  

—> KLIKNITE OVDE! <---

 Pregled Cena Žitarica  

—> KLIKNITE OVDE! <---


— Vaš komentar na nove cene žitarica 
  
—> KLIKNITE OVDE! <---

— Besplatni Agro Saveti 
—> KLIKNITE OVDE! <---

Ostavite odgovor