nedelja, april 14Agro servis

PESTICIDE LOVITI PO PIJACAMA

 

Novi Sad, 13. novembar 2014.

Izvor: Dnevnik

Predsednica Centra potrošača Srbije (CEPS) Vera Vida smatra da je napravljen pomak u deklarisanju namirnica u trgovinama i inspekcijskom nadzoru, za šta je poslednji primer limun uvezen iz Turske,  ali da treba pojačati kontrole na pijacama.

– Mislimo da se ne poštuje karenca, odnosno period koji je potreban za razgradnju nekog pesticida kojim su tretirani i prskani određeni poljoprivredni proizvodi koji se nalaze na pijacama – rekla je Vera Vida.

Osvrnuvši se na slučaj limuna iz Turske, za koji su se poslednjih dana pojavile glasine da je otrovan a vanredna kontrola potvrdila da je proizvod bezbedan, ona je kazala da je taj centar odmah u ponedeljak podneo prijavu Poljoprivrednoj inspekciji.

– Inspekcija nas je nakon sata obavestila da je krenula u vanrednu kontrolu limuna i južnog voća – pomorandži, mandarina – dodala je Vera Vida.
Vanredna kontrola pošiljke južnog voća, odnosno citrusa poreklom iz Turske na ostatke sredstava za zaštitu bilja završena je, a laboratorijski izveštaj pokazuje da je taj proizvod bezbedan za ishranu ljudi.

Utvrđena količina fungicida imazalil je 0,055 miligrama po kilogramu, a maksimalno dozvoljena količina je 5,0 mg/kg. Vera Vida je istakla da, kada se pojavi neka takva afera ili panika među potrošačima, a radi se o hrani, ipak treba sačekati zvaničan stav inspekcijskih službi.

Ostavite odgovor