ponedeljak, april 15Agro servis

Počelo je: Poljoprivrednici blokiraju celu zemlju

Nemača 08. januara 2024

Izvor: Nedeljnik Vreme

Novinar: Andrej Ivanji

Zbog toga što im je Savezna vlada uskratila određene subvencije, nemački poljorivrednici su danas širom zemlje počeli sa blokadama autoputeva i drugih saobraćajnica. Protest je najavljen do kraja sedmice. Paori nisu jedini: štrajk od srede najavlju i mašinovođe

Ni razgovori ni pretnje nisu pomogli. Nakon što im je Savezna vlada uskratila određene subvencije, nemački poljoprivrednici su sa reči prešli na dela: u ponedeljak su širom zemlje počeli da blokiraju autoputeve i prilaze autoputevime.

Od ranog jutra mediji izveštavaju o saobraćajnom kolapsu i najavljuju blokade. U Diseldorfu je, na primer, najavljeno 6 demonstracija sa traktorima i jedna sa kamionima u kojima će učestvovati najmanje 250 vozila; najavljena je blokada autoputeva A60, A61 i A63; kolona traktora kreće se u pravcu Majnca; u Sarskoj oblasti konvoji traktora blokiraju saobraćaj; u Hesenu se 200 poljoprivrednih vozila autoputem A5 kreće ka Visbadenu; u Hesenu su blokirani brojni prilazi autoputevima; u Hamburgu se očekuje dolazak 250 do 300 traktora; u Tiringiji se oko 900 traktora kreće ka Erfurtu; u Bremenu policija računa sa 2000 vozila koja se kotrljaju iz pravca severozapada…

U Berlinu je Savez poljoprivrednika najavio akcije na autoputevima, benzinskim pumpama, prodavnicama. U Bavarskoj je hiljade poljoprivridnika najavilo izlazak na ulice sa svojim vozilima i mašinama, a njihovom protestu će se pridružiti i pekari, mlinari i mesari.

Paori u pojedinim gradovima, kao u Kilu, sa traktorima ulaze u gradsko jezgro i voze se u krug. U Kelnu je bilo očekivano oko 120 poljoprivrednih vozila, okupilo ih se preko 500, formira se kolona koja treba da krene ka gradu.

U pojedinim regijama i gradovima roditeljima je savetovano da deca ne idu u školu.

Na protestima su istaknute borbene parole: „Nikada nezaboravite! Mi seljaci proizvodimo vašu hranu!“, „Mi smo ovde. Mi uopšte nismo tihi. Jer mi mislimo da je vaša politika sranje!“

Predsednik Udruženja poljoprivrednika Joahim Rukvid bio je najavio proteste „kakve ova zemlja nikada ranije nije videla“ i „veoma vruć januar“. Ispostavlja se da nije pretio praznom puškom.

Iskušenje za demokratiju

U Nemačkoj postoji bojazan da bi ekstremno desna Alternativa za Nemačku, koja je u naletu, mogla da prigrli ove proteste i profitira od njih.

„Protesti su esencijalni za živu demokratiju, ali mogu i da je oštete. Akcija poljoprivrednika će odlučiti o tome kako će zemlja i njen politički sistem izgledati na kraju ove sedmice“, piše nemački „Špigel“ u uredničkom komentaru. List smatra da je akcija poljoprivrednika nesrazmerna, ali da imaju svako pravo da iskažu svoje nezadovoljstvo.

Na sav ovaj haos koji su izazvali paori, Sindikat mšinovođa (GDL) najavljuje štrajk upozorenja od srede do petka.