četvrtak, april 18Agro servis

MANJE KLANJA JUNADI U ITALIJI

Industrija mesa INACKA iz Modene (Italija) ovih dana od 14 linija za klanje koristi samo tri i za ovakav poslovni trenutak kompanija nije navela razloge. Ova zemlja troši najviše testenina u Evropi, a do sada je bila poznata po izboru najbolje junetine – milanez obrade od junica. Ovo su tržište upravo ovakvim kvalitetom snabdevali izvoznici kao što su bili Graneksport, Gruda, Produktiva, Koprodukt, Stočar, Bojčeta Impex…

Milanezi iz Srbije za sve zemlje EU koje od nas kupuju ovaj delikates uvedeno je oporezivanje od 1,42 evra po kg, što nas čini skoro nekonkurentnim.

Ako Italijani smanje potrošnju kvalitetnog junećeg mesa smanjiće i potrošnju testenina, ali u to niko ne veruje. Ovih dana, snabdevači junećim mesom klanične industrije u Evropi pominju da u ponudi nema dovoljno žive stoke, a pogotovo ne i junica, dok to nije slučaj sa kravama. Pominje se kao mera za poboljšanje klimatskih ciljeva eliminisanje 200.000 krava.

Prema svemu sudeći, u Srbiji je zaustavljen pad broja krava, upravo merama koje je donela vlada na predlog Ministarstva poljoprivrede, ali će se stabilizacija brojnosti goveda osetiti tek za dve do tri godine. Jedini napredak u govedarstvu zabeležen je u povećanju broja kvalitetnih tovnih rasa.