ponedeljak, april 15Agro servis

Pogled u polja

 

KUKURUZ JOŠ NIJE OBRAN, SETVA PŠENICE ČEKA KIŠU, A OVCE PASU JEČAM

Valjevo/Jagodina/Trstenik/Čoka, 03.11.2022.

U pojedinim regionima u Srbiji poljoprivrednici oklevaju sa setvom zbog suvog zemljišta ili čekaju na red za kombajne za kukuruz, jer u klipu se većini domaćina ne ostavlja zrno. U Kolubarskom okrugu kukuruz još nije obran sa svih 25.477 ha, koliko je bilo zasejano, pa ni pšenica još nije posejana na planiranim površinama. Slična situacija je i u Jagodini i Trsteniku, gde kiše nije bilo poodavno.

U mnogim selima u Srbiji za setvu pšenice čekaju i zbog nedostatka kvalitetnih mašina, kojima bi mogli pripremiti suvo zemljište za prohode sejalica. Ako se ostvare prognoze o predviđenim padavinama biće još setve pšenice, iako je optimalan rok prošao. Kada stručnjaci podsete ratare u Šumadiji, oni odgovaraju da se već godinama seje njihovo zrno i sve do snegova. Da li će kasna setva omogućiti da zrno sakupi 120  toplotnih stepeni i nikne, velika je neizvesnost, pogotovo ako temperatura u zemlji bude više dana ispod 5°C.

Ratari imaju i drugu priču: ovogodišnja rana setva na pšeničnim poljima donela je razne bolesti, a ciklama je bila najrasprostranjenija.

Na severu Banata, gde su uslovi za setvu pšenice i ječma bili idealni, ove žitarice su porasle i do 15-20 cm. Starinski „lek” za ovo je, što ratari znaju, puštanje ovaca da „ošišaju” izrasle biljke.

Pojedine opštine u AP Vojvodini upozorile su stočare da je nomadska ispaša zabranjena i da napuste atare. U opštini Čoka stočari, a ni ratari, to nisu prihvatili, pa vlasnici pšeničnih polja traže da na njihove površine dođu ovce. Tako Udruženje odgajivača ovaca u Sanadu ima spisak njiva sa ječmom i pšenicom na kojoj će stići stada. Agronomi kažu da je ovakva paša korisna za obuzdavanje rasta biljaka pred očekujuće niske temperature i da je ovo decenijama prisutno u Vojvodini kao dobra mera za dobar rod.

KAKO SE SEJE

Naš reporter je pre dva dana posmatrao polja od Vranja do Beograda i na oranicama usput nije video nijedan drugi traktor osim starijeg Fergusona i po koje „Rakovice”, niti novu sejalicu. Ne tako davno, uz velike podsticaje država je omogućila nabavku oko 2.500 traktora. Ove mašine su za neke bile i treći i četvrti traktor u dvorištu, ali izgleda da do malih proizvođača nisu stigli. Podaci pokazuju da oko 100.000 gazdinstava pšenicu seju na površini manjoj od 2 ha.

 Subvencije  

—> KLIKNITE OVDE! <---

 Pregled Cena Žitarica  

—> KLIKNITE OVDE! <---


— Vaš komentar na nove cene žitarica 
  
—> KLIKNITE OVDE! <---

— Besplatni Agro Saveti 
—> KLIKNITE OVDE! <---

Ostavite odgovor