ponedeljak, april 15Agro servis

POLJOPRIVREDNICI: VLADA LEGALIZUJE UZURPACIJU ZEMLJE

 

Sombor, 16. mart 2016.

Izvor: RTV

Somborski poljoprivrednici održali su juče novi protest ispred Gradske kuće, tražeći da lokalna samouprava raspiše licitaciju za državno poljoprivredno zemljište. Oni su upozorili i na problem sa uzurpacijom više od 5.000 hektara poljoprivredne zemlje u Somboru, a sa njima su razgovarali predstavnici grada, koji su im uručili zaključak Vlade Srbije od 11. marta. U njemu se preporučuje lokalnim samoupravama da razmotre mogućnost da se poljoprivrednicima koji koriste zemljište bez pravnog osnova, ove agroekonomske godine dozvoli da prijave površinu državne poljoprivredne zemlje koju koriste do početka maja i da istovremeno plate naknadu za njeno korišćenje. U zaključku koji su poljoprivrednici dostavili novinarima, a koji je potpisao predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, lokalnim samoupravama se preporučuje da se ta naknada plati po osnovu vansudskih poravnanja, u iznosu prosečne cene zakupa na teritoriji Srbije, odnosno Vojvodine, ukoliko se zemljište nalazi na teritoriji pokrajine.

ISMEJANI I NOVI I STARI ZAKON O POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU

Poljoprivrednik iz Sombora Nikola Đapić ocenio je da su takvim zaključkom ismejani i novi i stari Zakon o poljoprivrednom zemljištu.

–     Država i lokalna samouprava su kupovinom vremena doveli do toga da je ovo jedino rešenje za ovu godinu, a mi ćemo se boriti da sledeće godine po zakonu bude donet program korišćenja i održana licitacija – kazao je Đapić.

On je ocenio da se najnovijim zaključkom Vlade Srbije legalizuje uzurpacija zemlje.

–     I mi, mali poljoprivrednici, smo prinuđeni da se na isti način ponašamo i poistovetimo se sa uzurpatorima državne poljoprivredne zemlje, protiv kojih smo se borili – rekao je taj somborski poljoprivrednik.

Poljoprivrednici iz Sombora održali su krajem februara protest tokom kojeg su ukazali na probleme sa državnim poljoprivrednim zemljištem. Nekoliko desetina poljoprivrednika iz Gakova i Rastina kod Sombora spavali su više od nedelju dana na njivama, protestujući protiv uzurpacije državne poljoprivredne zemlje na teritoriji tog grada. Početkom marta Gradska uprava u Somboru optužila je Ministarstvo poljoprivrede kao jedino odgovorno što državno poljoprivredno zemljište u tom gradu još nije izdato u zakup poljoprivrednicima.

BOGAROŠKI: DA LI JE TO PORUKA DA ONO ŠTO DO SADA NIJE ZAUZETO, MOŽE KAO NA DIVLJEM ZAPADU DA SE ZAUZIMA?

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Branislav Bogaroški kritikovao je danas Vladu Srbije zbog preporuke lokalnim samoupravama da razmotre mogućnost da se poljoprivrednicima koji koriste zemljište bez pravnog osnova dozvoli da prijave površinu zemlje koju koriste do početka maja i da istovremeno plate naknadu za njeno korišćenje. Takav zaključak Vlade je donet 11. marta na predlog Ministarstva poljoprivrede, a jutros je podeljen  poljoprivrednicima u Somboru gde paori tvrde da je uzurpirano više od 5.000 hektara državne zemlje. Lokalnim samoupravama se preporučuje da dozvole da se naknada za korišćenje zemljišta bez pravnog osnova plati po osnovu vansudskih poravnanja u iznosu prosečne cene zakupa na teritoriji Srbije, odnosno Vojvodine. Bogaroški je na konferenciji za novinare kazao da na sajtu Vlade Srbije nema tog dokumenta, ali da se njegov sekretarijat obratio Ministarstvu poljoprivrede i zatražio da ga dostavi pokrajinskoj administraciji. On je dodao da je Vlada donela zaključak kojim se preporučuje da se u 2015. i 2016. godini dozvoli onima koji uzurpiraju državno zemljište da prijave sami svoju uzurpaciju do 1. maja, i da se sa njima zaključi vansudsko poravnanje, gde će cena biti prosečna za iznajmljivanje zemljišta na teritoriji Vojvodine.

–     Mi smo kao pokrajinski sekretarijat i pokrajinska vlada više puta upozoravali da je novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu katastrofalan, da su neprecizne odredbe i da će biti puno problema, kao i da će situacija eskalirati u Somboru i preliti se na celu Srbiju – kazao je Bogaroški.

Prema njegovom mišljenju, zaključkom Vlade se dozvoljava da se uzurpacija zemljišta legalizuje za manju cenu nego što je cena licitacije, iako je zakonom propisano da se uzurpatorima mora naplatiti trostruka zakupnina ili će u suprotnom lokalna samouprava imati obavezu da im skine useve sa te zemlje.

–     Da li je to poruka da ono što do sada nije zauzeto, može kao na Divljem zapadu da se zauzima? Da li sada svaki poljoprivrednik u opštinama gde nije bilo licitacije, može da zabode svoju zastavicu i da se nagodi sa Ministarstvom u pola cene? Ovaj zaključak mora hitno da se povuče, jer je nezakonit i neustavan, a Ministarstvo mora hitno da se izjasni ko su uzurpatori zemljišta u Somboru –  poručio je on.

Zapitao je i šta je sa obećanjem ministarke poljoprivrede Snežane Bošković Bogosavljević da će biti kažnjeni svi koji su uzurpirali državno zemljište, jer je i ona najavila u Somboru da će uzurpatori morati da plate trostruku cenu.

–     Sreća je što su raspisani izbori pa možda ministarka više neće biti ministarka u sledećem mandate – dodao je Bogaroški.

Podsetio je i da su inspektori Ministarstva poljoprivrede bili na terenu u Somboru, ali da zapisnik nikada nije "ugledao svetlost dana", i da pokrajina nema nadležnost da rešava te probleme. Poljoprivrednici iz Sombora održali su krajem februara protest kako bi ukazali na probleme sa državnim poljoprivrednim zemljištem. Nekoliko desetina poljoprivrednika iz Gakova i Rastina kod Sombora spavali su više od nedelju dana na njivama, protestujući protiv uzurpacije državne poljoprivredne zemlje na teritoriji tog grada. Početkom marta Gradska uprava u Somboru optužila je Ministarstvo poljoprivrede kao jedino odgovorno što državno poljoprivredno zemljište u tom gradu još nije izdato u zakup poljoprivrednicima.

Ostavite odgovor