nedelja, jul 14Agro servis

Poslednja vest

 

NOVA CENA JUNADI 3,10 – 3,30 EVRA/KG

Beograd, 04.11.2022.

Ovih dana  cena žive junadi u otkupu je porasla. Klaničari i nakupci do sada su kvalitetnu junad kupovali po ceni 2,90-3,00 evra/kg žive mere, iako maloprodajne cene poodavno imaju kao da su junad kupili za 3,50 evra/kg. Udruženje „Agroprofit”, koje okuplja odgajivače tovnih rasa, u više navrata je preporučilo farmerima da obustave prodaju i sačekaju period kada će potražnja kvalitetne junadi porasti i da svoju robu ne prodaju za manje od 3,00 evra/kg.

Rasa šarole u okolini Bačke Topole – cena 3,20 evra/kg

Prethodna nedelja je uticala na sadašnje povećanje cena, jer su farmeri shvatili da imamo sve manje junadi u ponudi i da prerađivači u dužem periodu beleže visoke cene svežeg junaćeg mesa. Klaničari odavno prodaju cenu mesa prve klase i po 1.200 din/kg. Za razliku od farmera, oni ne gube profit i njihova računica je jasna. June od 620 kg žive mere ima najmanje 350 kg svežeg mesa, a u toj količini je oko 175 kg mesa prve klase. Sa prodajom te količine klaničari ostvaruju prihod od 1.700 evra, što je dovoljno za pokrivanje troška nabavke od 2,90 evra. Međutim, klaničari imaju i meso druge klase i ako ga prodaju samo po 650 din/kg ostvariće dodatni prihod od 960 evra. Kako računica pokazuje, ta zarada klaničara po junetu  nije manja od 400 evra, a neke klanice ostvaruju i više – bio je iskren naš sagovornik, vlasnik male klanice u Banatu.

SPREČITI UVOZ JUNEĆEG I GOVEĐEG MESA

Među farmerima tovljačima junadi u Srbiji pronela se vest da su pojedini klaničari podneli zahtev za uvoz zamrznutog kravljeg i junećeg mesa. Reč je o količinama koje su daleko iznad klaničnih potreba za ovim mesom, koje koriste za pripremanje suhomesnatih proizvoda. Uvoz ovog mesa, koji nije moguće kontrolisati u prodaji, našao bi se i u vitrinama kao sveže meso, što bi umanjilo kupovinu junadi od domaćih farmera. Argentina, Brazil i Australija, bez razlike na udaljenost, još uvek dominiraju sa ponudom jeftinog mesa u Turskoj i Grčkoj, kao i u siromašnim zemljama Bliskog istoka.

Broj tovljača u Srbiji znatno je smanjen, ali oni koji su nastavili ovaj posao uz velike troškove žele da ostvare realnu cenu u prodaji.

 Subvencije  

—> KLIKNITE OVDE! <---

 Pregled Cena Žitarica  

—> KLIKNITE OVDE! <---


— Vaš komentar na nove cene žitarica 
  
—> KLIKNITE OVDE! <---

— Besplatni Agro Saveti 
—> KLIKNITE OVDE! <---

Ostavite odgovor

Dozvoli obaveštenja o novim vestima! Da Ne hvala