ponedeljak, april 15Agro servis

Poslovnost države

 

ZABRANA IZVOZA  ŽITARICA UČVRŠĆUJE PREHRAMBENU SIGURNOST NACIJE

Novi Sad, 09.03.2022.

Čedomir Keco

Rast cena žitarica u svetu i bojazan šta će se dogoditi u budućnosti, kao i nedvosmislena briga o prehrambenoj sigurnosti nacije, bili su dovoljni razlozi za donošenje odluke o zabrani izvoza pomenutih roba, uz ulje, iz naše zemlje. Ovo je danas obrazložio predsednik države Aleksandar Vučić i obavestio javnost da naša zemlja ima dovoljno hrane i potpunu prehrambenu sigurnost u ovoj godini.

S obzirom da je doneta zabrana izvoza, više i nije važno da li su pšenica i kukuruz u silosima, privatnim amabarima ili skladištu Državnih robnih rezervi – najvažnije je da ostaju u zemlji. Da nije ove trgovačke pometnje sa žitaricama mnogi i ne bi naučili da su tehnolozi odavno izračunali da Srbija za hleb godišnje troši 860.000 tona pšenice, a da ostalih 400.000 tona vodimo kao bitne prelazne zalihe. Mi na lagerima trenutno imamo samo malo manje pšenice od naših godišnjih potreba za proizvodnju hleba, a meljavu od novog žita imaćemo već u septembru.

Na najavu zabrane izvoza juče su reagovali  domaći trgovci, pa je pšenica u Vojvodini prodavana po ceni od 33-34,50 din/kg i to uglavnom kompanijama koje su tu robu držale u svom skladišnom prostoru. S obzirom da su svi veći mlinovi obezbedili zalihe ranije, po nižoj ceni od trenutne, pre žetve će se znati koliko zrna naši trgovci imaju za izvoz. Oni su procenili da pšenica plaćena po 35 ili 36 din/kg u izvozu, koji će uslediti  sigurno tokom ove godine, neće izgubiti planiranu dobit, iako u celom poslu postoji rizik.

Zalihe kukuruza u Srbiji je teže izračunati, jer su mnogi zrno lagerovali  u sopstvenim skladištima, a i mnogi su ostavili kukuruz u klipu i krunjenje planiraju u aprilu. Jednostavnije se može izračunati potrošnja kukuruza u stočarstvu nego zalihe. Prema broju krupne stoke (goveda, svinje, ovce) i živine naši stočari za potrebe svojih stada i jata dnevno potroše oko 4.500 tona kukuruza (prekrupa ili smeše u koncentratima) i za stočnu hranu do nove berbe je dovoljna zaliha od 1.250.000 tona žutog zrna. Potrošnja kukuruza u stočnoj hrani se povećava u proleće, kada se kvalitetna smeša koristi za tov pilića. Međutim, u ovom poslu mnoga domaćinstva više ne vide isplativost, kao ni u tovu svinja, pa se takav porast ove sezone, prema svemu sudeći, neće dogoditi. Kada se uporede potrošnja kukuruza i količina na lageru, naši stočari mogu biti sigurni u poslu kojim se bave, a koji je sve skuplji upravo zbog cene žitarica kojih imaju dovoljno u ponudi.

Dostignuta cena suncokretovog ulja,  koga naša zemlja troši 12 litara po stanovniku, već sada je mnoge ratare opredelila da seju suncokret, jer očekuju da će otkupna cena biti veća od 60 din/kg.  

 Subvencije  

—> KLIKNITE OVDE! <---

 Pregled Cena Žitarica  

—> KLIKNITE OVDE! <---


— Vaš komentar na nove cene žitarica 
  
—> KLIKNITE OVDE! <---

— Besplatni Agro Saveti 
—> KLIKNITE OVDE! <---