ponedeljak, april 15Agro servis

REMONT AZOTARE U KUTINI – NE PRIMAJU ZAHTEVE ZA ISPORUKU

 

Kutina/Novi Sad, 14.03.2022.

Minulog vikenda, hrvatska fabrika mineralnog đubriva „Petrokemija” iz Kutine obustavila je proizvodnju i objavila remont dva postrojenja za proizvodnju amonijaka i uree. Poljoprivrednici koji su pokušali u petak i danas da poruče i uplate potrebne količine uree ostali su bez potvrdnog odgovora. U „Petrokemiji” su nam saopštili da imaju proizvedeno dovoljno mineralnog đubriva za potrebe ratara u setvi i prihrani postojećih useva, ali ranijih prijava. „Petrokemija” nije saopštila proizvedene količine i kupce, već su samo naveli da su sve isporuke vezane za mart mesec.

Petrokemija, izvor: Agroklub.rs

Inače, ova fabrika je u prošlosti radila za inostrano tržište daleko više nego za tamošnje potrebe poljoprivrednika, ali su je u poslednje vreme pritisli visoki troškovi, pre svega, gasa. U Hrvatskoj se sve češće pominje njena prodaja, pa neki i ovaj prekid proizvodnje vezuju za pakovanje fabrike za novog vlasnika. Međutim, o toj temi u Hrvatskoj vladi još uvek nema razgovora.

U vreme velike Jugoslavije u Srbiju je godišnje prodavano više od 500.000 tona mineralnog đubriva iz pomenute kompanije. Sve do nedavno oni su u našoj zemlji imali i sopstvenu prodaju, ali se od toga odustalo i omogućeno je našim proizvođačima i kompanijama da bez posrednika nabavljaju ovo đubrivo. Zanimljivo je da se još jesenas na tržištu Htrvatske pojavilo mineralno đubrivo „Zorke” iz Šapca.

Nabavka mineralnih đubriva za mnoge ratare u Srbiji još nije završena. Najtraženije vrste su urea i kan. Urea je prisutna u ponudi po nešto nižoj ceni od ranijih – trgovci sada 100 kg ovog mineralnog đubriva nude i za 880 evra.

Pripreme o radu naše „Azotare” u Pančevu za proizvodnju prema potrebama ratara više nisu aktuelne, jer cene i količine gasa za rad ove fabrike uveliko prevazilaze održivu i rentabilnu proizvodnju.

 Subvencije  

—> KLIKNITE OVDE! <---

 Pregled Cena Žitarica  

—> KLIKNITE OVDE! <---


— Vaš komentar na nove cene žitarica 
  
—> KLIKNITE OVDE! <---

— Besplatni Agro Saveti 
—> KLIKNITE OVDE! <---

Ostavite odgovor