ponedeljak, april 15Agro servis

POSTAJEMO OTPORNI NA LEKOVE ZBOG MESA PUNOG ANTIBIOTIKA

 

Novi Sad, 11. decembar 2015

Izvor: 021

Široko rasprostranjeno korišćenje antibiotika u stočarstvu predstavlja globalnu zdravstvenu pretnju za ljude i treba ga radikalno ograničiti međunarodnim dogovorom, koji utvrđuje precizne ciljeve, pokazala je britanska analiza.

Takav dogovor i njegovo sprovođenje u svetu neće biti jednostavni, zaključuje tim na čelu sa bivšim glavnim ekonomistom "Goldman saksa" Džimom O'Nilom. Ipak, to je od životne važnosti ukoliko želimo da ti lekovi, presudni u borbi protiv bakterijskih infekcija, i dalje budu efektni i za ljude i za životinje.

Analiza koju je naručila britanska vlada sugeriše da bi kopiranje primera Danske i Holandije moglo da donese brzu i značajnu promenu.

"U Danskoj se godišnje koristi prosečno manje od 50 miligrama antibiotika na kilogram žive vage što bi trebalo odrediti kao cilj. Danska je pokazala da vrlo produktivno stočarstvo može biti održivo uz relativno malu potrošnju antibiotika", kaže O’Nil.

O’Nil, koji je predstavio zaključke tima na konferenciji u Londonu, rekao je kako je zapanjujuće da se u većini zemalja najviše antibiotika troši na životinje, a ne na ljude. Rekao je da na primer u SADu više od 70 odsto antibiotske potrošnje otpada na životinje, a 30 odsto na ljude. Raširena upotreba antibiotika stvara prostor za razvoj superbakterija koje su otporne na postojeće antibiotike. Prema podacima tima, rezistencija na antibiotike

mogla bi da odnese dodatnih 10 miliona ljudskih života godišnje i da košta do 100 milijardi dolara do 2050. ukoliko se potrošnja ne dovede pod kontrolu.

Alarm u svetu oglašen je nakon što je u Kini otkriven gen mcr1 zbog kojeg je bakterija otporna na sve poznate antibiotike. Mcr1 je pronađen i u uzorcima bakterija u Danskoj što znači da je počeo da se širi svetom.

Ostavite odgovor