četvrtak, april 18Agro servis

PROFIT S MIRISOM RUŽE

 

Senta, 27. jul 2015.

Izvor: RTS

Godišnje se samo u Senti proizvede milion sadnica ruža, a najveći deo se proda na inostranom tržištu. Najverniji kupci su iz Rusije, gde se izveze čak 80 odsto sadnica. Iako Srbija, prema ocenama stručnjaka, ima mogućnosti za proizvodnju ruža, većina prodavaca to cveće uvozi iz Holandije.

Vlasnica jedne cvećare Jerna Balog kaže da cveće nabavlja iz Aranđelovca, Beograda i Zrenjanina, zavisi šta se traži, a to cveće se uvozi iz Holandije i Italije.

Holandske ruže su dvostruko skuplje od domaćih, a samo nekoliko stotina metara dalje, u senćanskom ataru, na imanju Ištvana Vašaša, ruža ima napretek.

Na tri hektara, godišnje se proizvede skoro 200.000 ružinih sadnica. Najveći deo njih, čak 80 odsto, izveze se u Rusiju. "Don žuan", "tom-tom" i "dekor ruže" samo su neke od njih.

Ove ruže mirišu u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji, ali i Holandiji. Najmanje u Srbiji.

Ištvan Vašaš, proizvođač sadnica ruža i rezanog cveta, ističe da se to dešavalo pre kao i sad. Izvozile su se sadnice, a zatim su ljudi kupovali sadnice ruža iz Holandije u prodavnicama.

"U stvari to je sve proizvedeno kod nas, jer mi imamo radnu snagu, znanje i sve, ali, na primer, Holanđani imaju trgovinu", dodaje Ištvan Vašaš.

Za gajenje ruža neophodno je znanje, ali i praksa. U ovom ružičnjaku u proteklih tridesetak godina bilo je mnogo radnika.

"Kopamo ovde ruže, kalemimo, onda otvaramo ruže, a radi se i noću. Tada se ruže otvaraju, zato što je veoma toplo", rekla je Marija Kovač, koja već 25 godina radi taj posao.

"Meni kao vezivaču bitno je da sam brza i vešta, česte su sitne povrede od trnja, ali navikli smo na to", rekla je Tamara Horvat.

Ruže koje se proizvode u prirodnim uslovima teže je odgajiti, kažu radnici. Teže ih je i prodati, jer izgledaju lošije, nisu tako veliki pupoljci. Ono što se proizvodi pod staklenikom i plastenikom mnogo je kvalitetnije i lepše, dodaju radnici.

Samo u Senti petnaest uzgajivača godišnje proizvede milion sadnica ruža, koje uglavnom izvezu. Kako bi jedinstveno nastupili na tržištu i povećali šansu za zaradu, proizvođači planiraju da se udruže. Smatraju da bi udruženi lakše mogli da ubede prodavce u Srbiji da senćanske ruže mirišu lepše nego holandske. Za početak, kažu, biće zadovoljni ako ruže zamirišu njihovim gradom.

Ostavite odgovor