nedelja, april 14Agro servis

Skandal o kome se do sada, uglavnom, ćutalo

 

NA UVOZ ŽIVINSKOG MESA SA SALMONELOM „AGROSERVIS” PRVI REAGOVAO 9. APRILA

Novi Sad, 21. april 2015.

 U osvrtu kako i šta (ne)radi Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, „AgroServis” je 9. aprila upozorio da je u Srbiju uvezeno smrznuto živinsko meso sa salmonelom. Taj tovar od 22.000 kilograma „prošetao” je iz Poljske preko Nemačke do Francuske… Ušao je u Srbiju i ni tada ni danas nije objavljeno gde je meso istovareno. U međuvremenu, na državnoj televiziji, Odboru za poljoprivredu Narodne skupštine, gostovali su stručnjaci iz Uprave za veterinu i svojim stručnim porukama „kako nemamo razloga za zabrinutost, jer jedemo zdravstveno ispravu hranu” ne pominjući ovaj uvoz – potcenili su naciju.

Ponovo prenosimo deo teksta o ovom uvozu, iz osvrta pod naslovom „Previše i za zemlju čuda”.

„Gde smo i šta sve možemo da očekujemo od ovog ministarstva, pokazuje i podatak da je u Srbiju bez kontrole pre desetak dana uvezeno 22.000 kg živinskog smrznutog mesa sa mlevenim kostima u kome je salmonela i na čega su nas upozorili dojavljači iz EU, jer su utvrdili da je ka nama krenulo iz Poljske. Do danas ne znamo gde je u preradi ta pošiljka? Najgora varijanta je ako to meso završi u doradi za roštilj i da nas proizvodi od njega dočekaju za uskršnje i prvomajske praznike. Ostali smo bez upozorenja ministarke šta da se uradi u ovakvoj situaciji i kako se ovaj državni propust  može prevazići? Reč je o onom mesu koje našu granicu prelazi pod šifrom „ostalo” i od koga se prave jeftini proizvodi.

Inače, kada je reč o hrani naših dana, na čiji kvalitet ministarka može i te kako da ima uticaja, onda sve više ličimo na „narodnu laboratoriju” u kojoj se vrše razni ogledi. Tako, uz dozvolu države jedemo viršle bez mesa sa sojinim grizom i mlekom u prahu, a nosač je separisano smrznuto meso (kosti, kožure…) Sada je u toku veliki ogled. Nudi nam se da jedemo postepeno rashlađeno meso sa temperature -18 ili -12 stepeni i to sa jednakim uživanjem kao da je sveže, jer tako preporučuju eksperti iz Uprave za veterinu, bez razlike što se svi i malo bolje informisani o kvalitetu mesa tome smeju!? A ako baš niste ljubitelj mesa, čeka vas ogled sa mlekom: pijte sveže mleko od uvezenog koncentrovanog, kome je dodata voda po izboru, možete od njega popiti i jogurt, kiselo mleko… i zaboravite na idilu kada ste pili mleko od krave koju ste kroz prozor sa prvom uskršnjom travom gledali u vašem dvorištu ili kod komšije.

Cilj ovog ogleda je da tamo više ne bude kravlje balege, a da prvi susret sa pravom kravom vaši unuci ili deca imaju u zološkom vrtu.”

Kolege iz Večernjih novosti pričom o salmoneli spašavaju ugled novinara. Zašto drugi ćute, a narodu preti trovanje, samo oni znaju ili možda i ne znaju svoj posao.

Ostavite odgovor