ponedeljak, april 15Agro servis

SUNCOKRET „PEGLA“ PAD CENA REPE, KUKURUZA, SOJE…

 

Novi Sad, 26. avgust 2014.

Izvor: Dnevnik

Uljare još nisu obnarodovale cenu suncokreta, ali po nagoveštajima prerađivača, biće slična lanjskoj te poljoprivrednici mogu biti zadovoljni s obzirom na opšti pad cena njihovih proizvoda. Po „Dnevnikovim” informacijama, akontativno bi za suncokret trebalo da dobiju oko 27 dinara, s PDV-om.  Cena soje ovogodišnjeg roda zasad se vrti između 35 i 40 dinara, s PDV-om, ali to nije konačna odluka prerađivača.Ako bude tako, ratari će dobiti manje nego lane, kada im je plaćeno 45 dinara.

Sve su prilike, proizvođači šećerne repe ove godine neće se ovajditi kao lane. Pred početak kampanje, pojedine šećerane, tačnije senćanska, odlučile su da smanje otkupnu cenu slatkog korena jer ta industrija ne može da podnese cenu ugovorenu pre setve. Proizvođači će tako umesto prvobitno obećana 4,30 dinara po kilogramu, dobiti četiri. O tome razmišljaju i u drugim šećeranama, ali cene još nisu korigovane ni u „Sunoku”, u čijem su posedu fabrike u Vrbasu, Pećincima i Kovačici, koje su proizvodnju ugovorila na 35.000 hektara, po 38 evra tona, niti u „Helenik šugaru”, to jest Žablju i Crvenki. Kako god, cena šećera na svetskom tržištu, ali i našem, vrtoglavo pada pa se tako ovih dana u našim radnjama kilogram prodaje za 60 dinara, što ukazuje na to da je ugovorena cena slatkog korena šećeranama omča oko vrata.

Kukuruz ovogodišnjeg roda takođe ne obećava dobru cenu. Trenutno se na tržištu kreće od 12 do 13 dinara kilogram, a imajući u vidu kretanja na svetskom tržištu, bolju računicu ratari neće imati. Cena prošlogodišnjeg roda kukuruza na Produktnoj berzi u Novom Sadu se drži na nivou od 15,5 dinara kilogram, bez PDV-a, a na Berzi ne očekuju da će cena novog roda biti drastično niža. Tome u prilog govori cena kukuruza ovogodišnjeg roda „na zeleno”, dakle roda koji je još uvek na njivama, s isporukom nakon berbe, koja iznosi oko 13 dinara kilogram, bez PDV-a.

– Veliki očekivani prinos kukuruza i ostalih jesenjih useva, pre svega soje i suncokreta, nažalost neće našim poljoprivrednim proizvođačima doneti dobru cenu. To je logika tržišta da, kada imamo veliku ponudu i veliki pritisak ponude, pogotovo kod skidanja useva, tada i cena bude niska – kaže direktor te berze Žarko Galetin.

Približavanjem žetve jesenjih useva, prognoze o rekordnim prinosima kako u svetu, tako i kod nas postaju sve izvesnije. To je prvi signal za tržište da će cene biti relativno niske, kažu na Berzi.  Međutim, bez obzira na ova tržišna očekivanja, osnovna konstatacija trgovanja u minuloj nedelji preko Produktne berze jeste da su cene osnovnih primarnih poljoprivrednih proizvoda prošlogodišnjeg roda stabilne, bez bilo kakvih nagoveštaja značajnijih pomeranja. Tržište pšenice funkcioniše dobro. Cena je tokom nedelje bila stabilna i u takvim okolnostima i kupci i prodavci su relativno lako dolazili do dogovora. Ponuda i tražnja su se najčešće usaglašavale na cenovnom nivou od 17,50 din/kg, bez PDV-a. Samo jedan kupoprodajni ugovor je realizovan po 17,60 din/kg, tako da je prosečna nedeljna cena trgovanja iznosila 19,29 din/kg (17,54 bez PDV-a), što je rast od 1,37 odsto u odnosu na cenu iz prethodne nedelje.

Kukuruzom se trgovalo u velikim trgovinskim lotovima, ali je frekventnost trgovanja bila znatno manja u odnosu na tržište pšenice. Tom robom se trgovalo po 16,83 din/kg (15,30 bez PDV-a), a to je 1,29 odsto manje u odnosu na prosečnu cenu trgovanja u prethodnom nedeljnom periodu.

Sredinom nedelje soja je prodavana čak i po ceni od 61 din/kg, bez PDV-a. Ipak, kako je nedelja odmicala, i cena te robe je padala pa je nedeljno trgovanje zatvoreno na 58,50 din/kg, bez PDV-a. Nedeljni prosek cene soje je iznosio 64,74 din/kg (58,86 bez PDV-a), a to je 1,97 odsto više nego prethodne nedelje.

MANjE SE TRGOVALO NA BERZI

Na Produktnoj berzi zabeležen je protekle radne nedelje promet od 1.726 tona robe, što je prosečno. Taj promet je 7,40 odsto manji nego prethodne nedelje, dok je finansijska vrednost robe kojom je trgovano preko novosadske berze iznosila 38.806.460 dinara i 17,14 odsto je manja od upoređujućeg podatka iz prethodne nedelje.

Ostavite odgovor