IZVOR:Dnevnik.rs
ZBOG NEOBIČNO VRUĆEG LETA U fruškogorskim vinogradima poranili sa berbom, VINO VEĆ RASPRODATO U OVOJ ZEMLjI!“
U toku je berba grožđa na obroncima Fruške gore, što je skoro mesec dana ranije nego proteklih godina.
– Nekada se u berbu kretalo oko15. septembra, a ove godine se planira da se grožđe obere do polovine septembra – kazao je za Dnevnik rukodilac proizvodnje u „Fruškogorskim vinogradima” DOO u Banoštoru, čije grožđe nosi oznaku geografskog porekla, Ivan Naumović.
Po njegovim rečima, godina je za grožđe odlična. Rod je dobar u pogledu prinosa i kvaliteta. Ima odličan sadržaj šećera i kiseline i svega drugog što je potrebno u preradi .
– Topla zima i proleće i sada drugi toplotni talas doprineli su da u vinogradima pre sredine avgusta stigu vinske sorte grožđa, ali se vinogradari ne žale zbog toga, jer je stigao odličan rod, čiji će prosečan prinos biti oko dva kilograma po čokotu, pošto grožđe nosi geo oznaku – naveo je Naumović. – Prošle godine je bila superćelijska oluja, bio je loš prinos i vinogradi su bili devastirani. Dobar deo vinograda je uništen, ali smo se oporavili i nastavljamo dalje.
Oko 80.000 vinogradara u Srbiji
Prema popisu poljoprivrede, proizvodnjom grožđa u Srbiji se bavi približno 80.000 poljoprivrednih gazdinstava, od čega je 47.120 upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava Ministarstva poljoprivrede.
Tokom 2022. u Srbiji je bilo više od 450 proizvođača registrovanih za proizvodnju vina koja se stavljaju u promet.
Na području Fruške gore, prema procenama vinogradara, nalazi se od 2.000 do 2.500 hektara pod grožđem. U Srbiji se ono gaji na oko 22.500 hektara.
On napominje da će celokupan rod iz vinarija posle prerade otići na kinesko tržište u izvoz.
– Vina prodajemo u Kinu, ali gde ga tačno distributeri prodaju ne znamo tačno – kazao je Naumović.
Dobru sezonu, skrenuo je pažnju, kvari nedostatak radne snage. Sezonci se teško nalaze. Grožđe mahom bere starija radna snaga za dnevnicu od 4.000 dinara, uz koju dobijaju i tri obroka.
– Ogroman manjak radne snage predstavlja nam veliki problem i u narednom periodu moraćemo ručne operacije zameniti mašinskim, jer bez mehanizacije više ne vredi gajiti grožđe – naveo je Naumović.
Tekst i foto: Z. Delić