ponedeljak, april 15Agro servis

Unija poljoprivrednih proizvođača Sremska Mitrovica

 

„GOSPODARI” ROBNIH REZERVI PROTIV STOČARA

Sremska Mitrovica, 12. mart 2014.

Unija poljoprivrednih  proizvođača iz Sremske Mitrovice pozvala je danas svoje članove (oko 1.500 stočara), da hitno započnu rasprodaju svojih stada, jer im Državne robne rezerve ne žele dati merkantilni kukuruz za razmenu – tovljenike i junad.

Kako nas je obavestio Zlatan Đurić, predsednik ove Asocijacije, Državne robne rezerve oglušile su se o predlog ministra poljoprivrede dr Dragana Glamočića, koji je pre tri meseca uputio predlog „gospodarima” ovog državnog skladišta da iz njega stočarima u Sremu i Mačvi odobre merkantilni kukuruz za stoku. U Uniji sumnjaju da je ovaj predlog odbijen (iako se radi od svega 20.000 tona) zbog toga što ovo zrno ne postoji na lageru i da država, kako oni ističu, još uvek oseća posledice krađe (neovlaštene prodaje) 150.000 tona žitarica, što se dogodilo 2012-2013. godine, a Vlada je upoznata samo sa prevarom teškom 75.000 tona.

–         Unija poljoprivrednih  proizvođača je sve dosadašnje robne razmene prema Državnim rezervama izmirila na vreme i uz puno poštovanje ugovora –  rekao je za „AgroServis” Zlatan Đurić.

On je dodao da je nezadovoljstvo među poljoprivrednicima dostiglo kulminaciju, jer su saznali da je pojedinim,  još uvek državnim firmama, dato lagerovanje nepostojeće robe uz fiktivne otpremnice i korišćenje žitarica mimo uobičajene pravne procedure.

U Uniji poljoprivrednika ocenjuju da su Državne robne rezerve ostale netaknuti bastion prevara i da učesnici u lancu ove rabote uživaju zaštitu različitih moćnika.

– Tvrdim da je ova opstrukcija u Državnim robnim rezervama planska i da nije reč samo o bojkotu prema nama ili Ministarstvu poljoprivrede, koje je prepoznalo da kroz razmenu tovljenika za zrno kukuruza može da se očuva i pospeši stočni fond – rekao je Zlatan Đurić i naveo da to stvara nepovoljnu sliku o svim ponudama koje su se u predizbornoj trci čule od različitih političara i da će to nesumnjivo uticati na opredelenje gazdinstava o tome kome će dati svoj glas.

Ostavite odgovor