nedelja, april 14Agro servis

Vest dana

 

MOGUĆI INTERVENTNI OTKUP TOVLJENIKA – HITNE PRIJAVE UNIJI POLJOPRIVREDNIKA U SREMSKOJ MITROVICI

Sremska Mitrovica, 12. februar 2015.

Nakon jučerašnjeg razgovora Unije poljoprivrednika sa sedištem u Sremskoj Mitrovici (obuhvata 21 opštinu) u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, o čemu nije izdato uobičajeno saopštenje, danas smo uspeli saznati pojedinosti iz obavljenih razgovora, a najznačajnija je vest da je prihvaćen interventan otkup tovljenika da bi se spasila proizvodnja.

Kako nas je obavestio Zlatan Đurić, predsenik Unije, oni su juče državnoj administraciji uputili niz zamerki na rad i ukazali na propuste, a pogotovo su izneli zabrinutost za položaj stočara, posebno tovljača svinja. Tvrde da su farmeri neopravdano zbog neodgovornog ponašanja ministarstava poljoprivrede, trgovine i Privredne komore „ispali iz izvoznog posla veka u Rusiju”, što niko nije očekivao i da za to nema opravdanja.

Zlatan Đurić danas nije bio voljan da za „AgroServis” iznosi detalje iz ovog razgovora pre nego što o tome ministarka Snežana Bogosavljević Bošković ne objavi zvanično saopštenje, već nas je oko podne obavestio da je dobio uveravanje od Ministarstava poljoprivrede da će uskoro biti organizovan interventni otkup tovljenika prve klase, a da takvu ponudu (imena farmera i broj tovljenika za utovar) treba da dostavi sutra do kraja radnog vremena.

Prema njegovoj informaciji u Sremu se danas vrši popis gazdinstava koja nude tovljenike i do podne je evidentirano više hiljada tovljenika. Farmeri očekuju da će ostvariti istu cenu koju su plaćali klaničari -uvoznici tokom prošle godine – 1,38 evra za kilogram, uvećanu za PDV.

Unija poljoprivrednika prijave za prodaju tovljenika putem interventnog otkupa prima na telefon 022/639-435 danas do 22 časa. Na ovom poslu u Mačvi i Sremu danas su bile angažovane mesne kancelarije i članovi Unije. Prijave mogu dostaviti stočari iz cele Srbije.

Ostavite odgovor