ponedeljak, april 15Agro servis

Žetva pšenice

 

PRVI OTKOSI MALI PRINOSI

Novi Sad, 24. jun 2014.

Kombajni su tek toliko prisutni u vojvođanskim pšeničnim poljima da se može reći – „u toku je žetva”. Pun zamah žetalačkih poslova se očekuje za sedam do deset dana, ako to vreme dozvoli, tvrde ratari.

Prvi otkosi pšenice u nijednom regionu ove naše žitnice, za sada, ne obećavaju rod ravan prošlogodišnjem.Agronomi kažu da su sazrele pšenice koje su „brzo žutile” i da takve daju mali klas. Ovakva polja nisu na vreme zaštićena od napada bolesti i insekata, pa su prinosi svega od 3,0 – 3,5 tone po hektaru realnost.

U okolini Novog Sada prve pokošene njive su dale izuzetno slabe rezultate, kao što je slučaj i u okolini Subotice, Bačke Palanke, Rume, Sremske Mitrovice i Žablja.

Zrno od prvih otkosa ima dobru hektolitarsku težinu, a ratari, uglavnom, žele da sačekaju sa prodajiom, jer otkupljivači nude 16 ili 17 dinara sa PDV-om.

Jedan od velikh proizvođača iz Banata celokupni ovogodišnji rod pšenice prema zaključenom ugovoru prodao je po 170 evra za tonu, sa isporukom u luku Novi Sad. Poslednja zaključena prodajna cena pšenice na Osječkoj robnoj berzi bila je 19,35 din/kg.

Ostavite odgovor