četvrtak, april 18Agro servis

Aktivnost državnih inspektora

 

KONTROLA LAGERA SOJE

Beograd, 5. novembar 2013.

Genetski modifikovano zrno soje, kao sačma i griz od njega, pronađeni su kod pojedinih fabrika stočne hrane i manjih mešaona, ali o ovome, za sada nezvaničnom podatku, u državnim inspekcijama niko ne želi da govori. Prema planu inspekcija, kako saznaje „AgroServis”, kontrola će se usmeriti ka dobavljačima zrna i sačme i sve će biti poznato uskoro.

Ako se na lageru soje pronađe više od 0,9% GMO zrna i isto toliko u sačmi ili gotovim smešama, inspekcije će biti prinuđene da robu zabrane za upotrebu i da nalože uništenje.

Teško je pretpostaviti dokle će inspektore put odvesti u traganju za poreklom GMO robe – posebno zrna soje i sojine sačme. Fabrike su dužne da inspektorima pokažu sva dokumenta o nabavci zrna sa tačnim imenima. Onog trenutka kada inspektori uđu u dvorište gazdinstva koje je prodalo GMO zrno, domaćin će biti dužan da kaže gde je kupio seme.

U istrazi se mogu naći i organizatori proizvodnje koji su preuzeli zrno bez provere njegove ispravnosti, a potom ga uputili prerađivačima. Međutim, na otkupnom mestu provera GMO nije predviđena, što znači da će se na udaru naći veliki lageri i njihovi proizvodi.

Interesantno je da javnu podršku radu inspekcija, koje tragaju za GMO sojom, nisu iskoristili pojedinci i organizacije koje su sve do nedavno bili protiv izmene Zakona o GMO proizvodima. Bilo bi, zaista, sramotno da nekima od njih sada smeta inspekcijska kontrola.

Inače, uskoro se očekuje da inspekcije objave rezultate kontrole mineralnih đubriva domaćih fabrika i iz uvoza.

Ostavite odgovor