četvrtak, april 18Agro servis

Apel proizvođača mleka iz Vojvodine

 

UKINUTI TROŠKOVE ZAKUPA ZA DRŽAVNO ZEMLJIŠTE

Novi Sad, 6. septembar 2012.

Centralna asocijacija proizvođača mleka iz Vojvodine obratila se svim opštinama u Vojvodini sa molbom i zahtevom da pomognu mlečnom govedarstvu.

„Centralna asocijacija proizvođača mleka Vojvodine je prosledila obaveštenje za javnost, kao i apel nadležnom Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Pokrajinskoj vladi Vojvodine u kojem je iznela neke od predloga koji su neophodni da se preduzmu da bi eventualno ublažili posledice suše i živeli u nadi da ćemo preživeti 2012 /2013. godinu.

Centralna asocijacija apeluje na sve Opštine i moli na potpuno razumevanje izuzetno teške i kritične situacije, te iz tog razloga predlaže da SVE Opštine proizvođačima mleka za narednu 2013. godinu ne potražuju plaćanje državne zemlje, koja se nalazi u zakupu od strane proizvođača mleka po ostvarenom pravu prečeg zakupa.

Naša ideja je bila i da se ovakva odluka prepusti lokalnim samoupravama, jer smatramo da su ljudi u lokalnoj zajednici upućeniji jedni na druge, da im nije teško da realno sagledaju ogroman problem u govedarstvu i da na adekvatan način pomognu da proizvodnja mleka i mesa u njihovim opštinama na postane zaborav.

Takođe molimo lokalne samouprave i njihove predsednike da proizvođačima mleka pomognu u segment matične službe i da odvoje deo sredstava iz budžeta te da subvencionišu rad osnovnih, odnosno matičnih službi .

Ukoliko ne dobijemo potrebno razumevanje i podršku tvrdimo da će proizvodnja mleka, kao i tov junadi, postati prošlost i naša deca će piti i jesti mleko i meso iz nekih drugih zemalja, a ne iz Srbije” – kaže se na kraju pisma koje je potpisala Sanja Bugarski, predsednik Asocijacije.

Ova Asocijacija, kako je i ranije preneo „AgroServis”, insistirala je da se premije za mleko i regresi za umatičena grla isplate prioritetno. Međutim, mnogi od 16.000 korisnika premiju za mleko nisu od početka godine dobili ni dinar iz državne kase.

Ostavite odgovor