ponedeljak, april 15Agro servis

BEOGRAD PRESTONICA VINA

 

Čadež za RTS: Želimo da se na region gleda kao na vinsko područje

Beograd, 01.09.2022.

RTS

  • Beograd je u naredna četiri dana domaćin Prvog međunarodnog sajma vina u okviru inicijative "Otvoreni Balkan". Predsednik PKS Marko Čadež rekao je za RTS da će više od 100 velikih kupaca doći u Beograd da naprave nove ugovore. Kada kupac dolazi iz SAD i Kine on ne ulazi u to da li vino dolazi iz Srbije, Albanije ili iz Severne Makedonije, već gleda region kao vinsko područje, ističe Čadež.

U okviru manifestacije održaće se i Samit lidera, kojem će prisustvovati i premijer Crne Gore, šefovi diplomatije Mađarske i Turske, predsedavajući Veća ministara BiH. Očekuje se prisustvo više od 350 izlagača vina iz 22 zemlje.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da Beograd jeste prestonica vina jer se takva manifestacija nije održala na ovakav način u ovom delu Evrope, to je nešto što je čini posebnom zbog velikog broja vinara i kupaca.

"Na inicijativu predsednika Srbije, premijera Albanije i predsednika Severne Makedonije u rekordnom roku se organizovala, manifestacija je više od sajma, biće oko 400 izlagača, 350 izlagača vina i oko 40 destilerija iz 22 zemlje. Ovo je velika stvar za Beograd i Srbiju da bude domaćin sajma", rekao je Čadež.

Napominje da će sajam biti otvoren i za građane, od 16 do 20 časova – svako ko želi moći će da proba vina, ne samo iz svoje zemlje nego iz čitavog regiona, ko voli vina pravi je dan za njih, ali je važan i posao.

Šta će raditi privrednici ovih dana

Čadež ističe da je ponosan na to što je obezbeđeno više od 100 velikih kupaca, distributera, ljudi koji prodaju vina širom sveta da dođu u Beograd i naprave nove ugovore.

Imamo i posebnu platformu, gde ste kao kupac mogli da vidite šta se nudi, koja su to vina i da zakazujete sastanke, reč je o velikim kupcima iz sveta, kaže on.

Prema njegovim rečima, danas će biti organizovano 420 sastanaka između kupaca i proizvođača vina, a trajaće to još.

Na taj način, stvara se mogućnost za proizvođače vina i percepciju Srbiju i regiona – kao regiona vina.

"Kada kupac dolazi iz SAD i Kine on ne ulazi u to da li vino dolazi iz Srbije, Albanije ili iz Severne Makedonije, već gleda region kao vinsko područje, tako želimo da ga predstavimo, mnogo više od vina. Vino na neki način otvara vrata i za dobar turizam i za gastronomiju", kaže Čadež.

Privredna i politička saradnja

Vino otvara prostor i za dobre odnose u regionu, sutra je samit lidera regiona.

Čadež kaže da se kroz inicijativu Otvoreni Balkan rodila nova vrsta poverenja između političkih lidera. "Videli smo u različitim nastupima, kao u Briselu, gde tri lidera mogu da pronađu šta je to zajednički interes za njih, za region, i da ga kao takav brane – to je ono što nismo imali kao kvalitet u prethodnim godinama, pa ni u prethodnim inicijativima", podvukao je Čadež.

Ova inicijativa je došla od samih lidera, nije nametnuta, to je vrsta saradnje među ljudima ovde, ono što privreda ceni i podržava godinama je da se saradnja i dalje širi, naveo je predsednik PKS.

Konkretno se razgovara da se još neko priključi, kaže Čadež.

Potrebno je da se sa političkog pređe na nivo privrednih interesa, a to jesu interesi kako će građani živeti.

Prehrambena sigurnost – da čitav region sarađuje

Čadež ukazuje da je važna stvar na samitu prehrambena sigurnost – sporazum o mehanizmima za obezbeđivanje prehrambene sigurnosti u regionu, to se sutra potpisuje.

"Kada vidimo kakve su zalihe hrane, šta se dešava na globalnom tržištu da možemo jedni drugima da pomognemo, da možemo da predvidimo kako će stvari između nas da se odvijaju – to govori o poverenju političkih lidera da zajedno mogu više nego svaki od njih pojedinačno", istakao je Čadež.

"Imamo obavezu da se oslobodi slobodan promet poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i svaka zemlja se obavezuje da neće raditi reeksport te robe, i da vidimo skladišne kapacitete, kako možemo da uvećamo infrastrukturu koja je potrebna za neometano snabdevanje hranom", rekao je Čadež.

Čadež kaže da je predviđeno takmičenje na sajmu sa međunarodnim žirijem, imaćemo prvi put takve nagrade koje će postati tradicija.

 Subvencije  

—> KLIKNITE OVDE! <---

 Pregled Cena Žitarica  

—> KLIKNITE OVDE! <---


— Vaš komentar na nove cene žitarica 
  
—> KLIKNITE OVDE! <---

— Besplatni Agro Saveti 
—> KLIKNITE OVDE! <---