četvrtak, april 18Agro servis

BERBA KUKURUZA – PRINOS ISPOD VIŠEGODIŠNJEG PROSEKA

 

Novi Sad, 03.10.2022.

RTS/Mile Novaković

  • Berba kukuruza je počela, ali je brzo i prekinuta zbog obilne kiše. Očekuje se manji prinos nego prethodnih godina, jer je suša pogodila sredine u kojima je kukuruz osnovna ratarska kultura.

Kroz redove sa niskim stabljikama kukuruza kombajn Slobodana Ćurčina brzo prolazi, jer na mnogim biljkama klipa ni nema. Prinos simboličan u poređenju s prethodnim godinama.

– Krećemo se negde po katastarskom jutru od 500 kilograma do maksimalno dve tone. I to je jako velika retkost gde ima dve tone. Bilo koja cena ne može da pokrije tako mali prinos – kaže Slobodan Ćurčin, poljoprivrednik iz Zrenjanina.

U Bačkoj je nešto bolje, prinos je dvostruko veći, ali samo na parcelama gde je bilo padavina.

– Konkretno na našoj parceli bilo je oko 150 litara kiše, što je znači sasvim korektno. Istakle su se FAO grupe zrenja 400 koje su mnogo lakše podnele ovu susu – rekla je Sanja Mehandžić iz PSS Novi Sad.

Zemljoradničke zadruge koje su ugovarale proizvodnju sa ratarima moraće da traže reprogram dugova od banaka i dobavljača. Po trenutnoj ceni  od 33 do 34 dinara za kilogram kukuruza, proizvođači mogu da pokriju samo polovinu duga.

– To je dovoljno da se pokrije mineralno đubrivo i deo špartanja, a ostajemo u minusu za hemiju i za ostale delove, kao i za zakup zemljišta ko je uzeo. Nemamo odakle da naplatimo od seljaka ono sa čim su se zadužili – objašnjava direktor  ZZ „Kisač” Nikola Šćepančević.

U Srbiji je zasejano oko 952.300 hektara kukuruza, dvadeset hiljada hektara manje nego lane.

 – Mi procenjujemo da bi na nivou cele države mogli imati između tri i tri i po tone po hektaru. Molim vas, po hektaru. Ako se tako desi, nažalost, to će biti prinos koji je ispod višegodišnjeg proseka – kazao je dr Goran Bekavac, rukovodilac Odeljenja za kukuruz u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad.

Prinos je umanjila i avgustovska žega – temperatura je bila prosečno 1,72 stepena viša nego pre tri decenije, ali i slabija primena azotnih mineralnih đubriva.

 Subvencije  

—> KLIKNITE OVDE! <---

 Pregled Cena Žitarica  

—> KLIKNITE OVDE! <---


— Vaš komentar na nove cene žitarica 
  
—> KLIKNITE OVDE! <---

— Besplatni Agro Saveti 
—> KLIKNITE OVDE! <---

Ostavite odgovor