nedelja, april 14Agro servis

BESPOVRATNA SREDSTVA ZA PET PORODICA IZ ŠABAČKIH SELA, ZA NASTAVAK ILI POKRETANJE PROIZVODNJE

 

Šabac, 04.11.2022.

RTS

  • Pet žena iz šabačkih sela, dobilo je bespovratne grantove u okviru projekta SEED. Nabavljena oprema i materijal olakšaće im proizvodnju kojom se već bave, ili je tek započinju.

Ruže stablašice, Ljiljana Dimitrić iz Zablaća proizvodi već nekoliko godina. Do kuće nema asfatla, ali ona ima volju za rad. Godišnje sa suprugom proizvede oko 9.000 sadnica, a uz novu mehaniazaciju, planira uvećanje ružičnjaka.

"Ja i muž smo obavljali ovo sve ručno, ništa nismo imali od mehanizacije. Plaćali smo freziranje, i sve ostalo. Ovo je nešto što nam je jako bilo potrebno", kaže Ljiljana Dimitrić iz Zablaća.

Umesto ašovom i motikom, zemljište za sadnju ruža Dimitrići sada pripremaju novom traktorskom frezom. Dobili su četiri mašine.

"Nismo imali čak ni svoju tanjiraču, uzimao sam od drugog, sad sa ovom mehanizacijom biće nam mnogo lakše. Planiramo čak i da proširimo proizvodnju. Dobili smo traktorsku frezu, motokultivator, tanjiraču i bušač za rupe", dodaje Ljubiša Dimitrić iz Zablaća.

Cilj regionalnog projketa je osnaživanje i samozapošljavanje žena i mladih, kao i zaštita životne sredine.

"Ovo je i podizanje svesti okoline o doprinosu koji one daju za svoju porodicu, za svoju sredinu. Isto je tako važno da mi osnažujemo žene, jer osnažena žena znači osnaženo selo. A u osnaženom selu onda ima mogućnost i za napredovanje", ističe Nataša Radovanović, član projektnog tima.

Katarina Pliksal iz organizacije "Volkshilfe Solidaritaet" navodi: „Program je razvio nekoliko akreditovanih treninga, da bi pospešili mogućnost zaposlenja žena i za mlade u Šapcu i okolini. Jedan od ovih treninga vezan je za plavu ekonomiju, i principe nula otpada u hortikulturi".

Vrednost granta je tri i po hiljade evra. Od pet žena koje su na teritoriji grada Šapca bespovratno dobile sredstva, tri su početnice u poslu i proizvodiće gljive.

 Subvencije  

—> KLIKNITE OVDE! <---

 Pregled Cena Žitarica  

—> KLIKNITE OVDE! <---


— Vaš komentar na nove cene žitarica 
  
—> KLIKNITE OVDE! <---

— Besplatni Agro Saveti 
—> KLIKNITE OVDE! <---

Ostavite odgovor