ponedeljak, april 15Agro servis

BORAČANIN DEJAN MILOŠEVIĆ POKLONIO PLACEVE MEŠTANIMA

 

Borač, 10.11.2022.

RTS

  • Nesvakidašnja priča dolazi iz šumadijskog sela Borač. Njegov meštanin Dejan Milošević kupio je dva i po hektara zemlje, podelio je na placeve i poklonio ljudima putem društvenih mreža. Sada na tom mestu niče jedinstveno eko naselje. Zbog čega se Dejan odlučio na ovaj korak?

Nekada srednjovekovni grad srpskih vladara – danas selo. Poznato i po jedinstvenom prirodnom fenomenu Boračkom kršu, nastalom od vulkanskih stena. Prema pojedinim istoričarima Borač je tada imao više stanovnika nego London. Sada tek oko pet stotina. Među njima i Dejan Milošević. Putem društvenih mreža poklonio je ljudima 24 placa, pod uslovom da na njima izgrade vikendice. Cilj mu je da oživi svoj kraj.

"Tim poklonom kojim sam ja nekoga tamo usrećio, koga sam na neki način prbližio prirodi, vratiće se meni na neki drugi način, tako da se ja tim ne opterećujem", kaže Dejan.

U lepoti gružanskog krajolika niče jedinstveno ekološko naselje "Zlatni vrh". Do sada je izgrađeno desetak vikendica. Na obroncima Rudnika svoju kamp prikolicu usidrio je Goran Ivanović iz Varvarina.

"Ovde mi se najviše sviđa ovaj mir koji je, tišina, pogled i komšije koje me okružuju. To je nemerljivo", kaže Goran Ivanović iz Borča.

Tišinu i mir ovog podneblja povremeno remete samo radovi građevinara. Veštim rukama daju doprinos u nastanku jedinstvenog ekološkog naselja.

"Veoma lepa ideja da se skupe malo ljudi, tu da se vrate u planinu i da odmaraju u prirodi", objašnjava Milorad Ilić, građevinski radnik.

Zajedničkim radom meštani su obezbedili gotovo sve što im je potrebno za život.

"Ima skoro 50 ari samo u putevima, u infrastrukturi, kroz te puteve je prošla voda, kanalizacija, legalni objekti koji su odrađeni imaju struju", kaže Dejan Milošević iz Borča.

Predah od svakodnevnih obaveza vikendom na "Zlatnom vrhu" trenutno pronalazi desetak porodica iz Srbije i inostranstva. Uživaju u prelepom pogledu na različite krajeve Šumadije.

 Subvencije  

—> KLIKNITE OVDE! <---

 Pregled Cena Žitarica  

—> KLIKNITE OVDE! <---


— Vaš komentar na nove cene žitarica 
  
—> KLIKNITE OVDE! <---

— Besplatni Agro Saveti 
—> KLIKNITE OVDE! <---

Ostavite odgovor