četvrtak, april 18Agro servis

PSI UBILI OSAMNAEST OVACA U DOMAĆINSTVU STOJAKOVIĆA U OKOLINI SMEDEREVA

 

Smederevo, 10.11.2022.

RTS

  • U noći između nedelje i ponedeljka, u selu Lipe kod Smedereva, kako se pretpostavlja, čopor pasa, napao je ovce iz domaćinstva porodice Stojaković. Ubijeno je 18 ovaca, a nekoliko njih je povređeno. Ekipe Komunalne i Veterinarske inspekcije, kao i policija, izvršile su uviđaj na terenu.

Podrodica Stojaković, skoro četrdeset godina gaji ovce. Višegodišnji trud i ulaganje, propao je za jednu noć. Više od polovine ovaca koje poseduju stradalo je od ujeda pasa.

„Ja sam ustao da nahranim stoku , pogledao sam u livadu i video sam prizor, jedna ovca, druga, kako sam bliže prilazio ja sam video gomilu ovaca, gomilu, kao da ih je neko slagao, redom po livadi", objašnjava Dobrica Stojaković.

„Ja sam stalno njih i hranila i pojila, kupili smo ih da bi imali malo veće prihode, domaćinstvo je ogromno, treba da se finansira", kaže Gordana Stojaković.

Nadležne službe su odmah po pozivu izašle na teren.

„Ove ovce koje su preživele, neke od njih su bile u katastrofalnom stanju, pocepane, neke smo uspeli da spasemo, ono što je bilo manje oštećeno, neke nažalost nismo mogli da vratimo u normalu", objašnjava veterinar dr Dejan Stanojević veterinar.

U poslednje dve nedelje, desilo se još nekoliko napada na ovce, ali sa manjim posledicama, jer su domaćini uspeli da oteraju pse. Veliki broj napuštenih pasa u selu, pretnja su i po bezbednost ljudi.

"Ovo je u proteklih nedelju dana četvrti ili peti napad u okolini u tom selu i u selu pored. Veliki je problem, trebalo bi to što pre da se reši. Meštani su navikli na takvu situaciju, ali sve to bude uredu dok se ne desi ovakav neki problem. Bojimo se da ne dođe do nekih ozbiljnijih problema, da napadnu ljude", kaže Stojanović.

„Mnogo ima pasa lutalica, mnogo po selu, da smo mi prinuđeni da vodimo decu, ne samo mi, dosta, 90 posto roditelja vodi svoju decu", dodaje Dobrica Stojaković.

Stojakovići su nedavno počeli sa širenjem stada, pa su za te potrebe podigli i kredit. Prodajom jagnjadi, plaćali bi rate kredita, ali im je sada taj prihod znatno umanjen. Nakon što prikupe svu dokumentaciju, tražiće nadoknadu štete . Meštani se nadaju da će ova situacija, naterati nadležne da se problem napuštenih pasa, što pre reši.

 Subvencije  

—> KLIKNITE OVDE! <---

 Pregled Cena Žitarica  

—> KLIKNITE OVDE! <---


— Vaš komentar na nove cene žitarica 
  
—> KLIKNITE OVDE! <---

— Besplatni Agro Saveti 
—> KLIKNITE OVDE! <---

Ostavite odgovor