nedelja, jul 14Agro servis

E-AGRAR POČINJE DA RADI OD FEBRUARA

 

Beograd, 05.12.2022.

Politika

  • Poljoprivrednici u Srbiji moći će, od februara naredne godine, da registruju gazdinstvo ili se prijave za subvencije onlajn – koristeći platformu E-agrar. Prema najavama iz Ministarstva poljoprivrede, cilj je da svih 450.000 registrovanih gazdinstava pređe na digitalno vođenje posla, ali u početku to neće biti obavezno.

Ovo je prilika da se utvrdi i da li su i u kojoj meri poljoprivrednici spremni na digitalno poslovanje. Umesto na šalteru, registracija i sve promene na imanjima moći će da se provere preko aplikacije. Takođe, moći će da utvrde i da li su ispravno podneli zahtev za subvenciju i u roku, a dobijaće i obaveštenja o temperaturi zemljišta, klimatskim promenama i uslovima proizvodnje.

U nadležnom ministarstvu očekuju da će proces prilagođavanja trajati verovatno tokom cele naredne godine, a krajnji cilj jeste jedinstvena baza podataka koja će moći da se koristi.

Prema istraživanju koje je nedavno sproveo „Agropres”, koristeći platformu koju koristi više od 22.000 poljoprivrednika, mišljenja o digitalnoj pismenosti među poljoprivrednicima su podeljena. Odgovorilo je njih oko 2.500 njih, a oko 80 procenata smatra da je E-agrar pozitivna promena, nešto manji broj poljoprivrednika veruje da će se na ovaj način ubrzati konkurisanje za subvencije, dok 40 odsto smatra da bi ove izmene mogle da zakomplikuju proceduru, posebno starijim ljudima. Većina poljoprivrednika ocenjuje da je tek trećina među njima digitalno pismena, a najveći broj rešenje vidi u obukama i ostavljanju mogućnosti i onlajn i fizičkog prijavljivanja.

 Subvencije  

—> KLIKNITE OVDE! <---

 Pregled Cena Žitarica  

—> KLIKNITE OVDE! <---


— Vaš komentar na nove cene žitarica 
  
—> KLIKNITE OVDE! <---

— Besplatni Agro Saveti 
—> KLIKNITE OVDE! <---

Ostavite odgovor

Dozvoli obaveštenja o novim vestima! Da Ne hvala