ponedeljak, april 15Agro servis

FESTIVAL VOJVOĐANSKIH FESTIVALA ROGALJ ODRŽAN NA ČENEJU

 

Čenej, 03.10.2022.

Dnevnik

  • Sedmi po redu Festival vojvođanskih festivala „Rogalj“ je na Salašu 137 okupio organizatore više od 30 manifestacija iz Vojvodine, uz gastronomske specijalitete, prikaze običaja i nastupe kulturno-umetničkih društava.

U okviru festivala predstavljen je sadržaj manifestacija širom Vojvodine i značaj koji one imaju u loklanim sredinama, što učesnicima svakako omogućava promociju i pruža priliku da se povežu i dogovore buduću saradnju.

– Doprinos ove manifestacije ogleda se u svima koji su ovde prisutni – poručio je pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević. – Manifestacije bi trebalo pomagati i pružati im podršku, potrebno je biti prisutan na terenu, jer ništa nećete učiniti ako sedite u kabinetu. Morate pitati ljude šta im treba, da im date finansije, omogućite im struju i vodu, morate 365 dana da budete u kontaktu sa organizatorom manifestacije da bi ovakav jedan dan funkcionisao, bez obzira na to o kojoj manifestaciji je reč. Mi se toga držimo i nadam se da zajedno postižemo dobre rezultate. Mislim da ne postoji organizator manifestacije koji se obratio Pokrajinskoj vladi, a da nije bio pomognut. Imaćete našu podršku i hajde da organizujemo što više manifestacija na teritoriji AP Vojvodine.

Promocija manifestacija širom Vojvodine, kako je objasnio i organizator Dragan Vukotić, ujedno je omogućila posetiocima da na jednom mestu uživaju u sadržajima autentičnih manifestacija, koje nemaju priliku da obiđu. Važan deo programa predstavljao je i panel „Značaj manifestacija i festivala za unapređenje života lokalne zajednice u ruralnim oblastima“, na kojem su organizatori imali priliku da saznaju na koji način da privuku što veći broj posetilaca i omoguće im nove sadržaje u različitim sredinama. Jedna od manifestacija koja je predstavljena u okviru festivala jesu „Dani vesele mašine” u Kljajićevu, u organizaciji Udruženja vinogradara i voćara „Visovi”.

 

 

 

 

– „Dane vesele mašine„ organizujemo 13. godinu zaredom, druge nedelje u septembru, a u okviru nje zapravo imate dve manifestacije – jednu istoimenu gde u voćnjaku spremamo rakiju na tradicionalan način u bakarnom kazančetu, a Udruženje iz tog voćnjaka daje kom – objasnio je član Udruženja vinogradara i voćara „Visovi” Vlade Ogar. – Druga manifestacija je „Zlatni destilat rakije šljivovice”, u okviru koje ocenjujemo isključivo rakiju šljivovicu. Manifestacija se odvija na jednom malom uzvišenju, takozvanom Burdušovom brdu, nazvanom po jednom od pokretača manifestacije Milanu Smoljanoviću Burdušu, koji, nažalost, više nije sa nama. Nastojimo da nastavimo tradiciju, ušli smo u kalendar Turističke organizacije Sombora i Turističke organizacije Vojvodine. Prepoznali su nas i ovde na „Roglju”, gde sa svojim proizvodima dolazimo treći put, a donosimo i naš mali kazan, kao simbol naše manifestacije i Udruženja

Zlatne plakete

Festival „Rogalj” dodelio je i nagrade organizatorima manifestacija. Zlatna plaketa Roglja pripala je Mesnoj zajednici „Erdevik” za organizaciju manifestacije „Sremska kulenijada” i Udruženju „Klobasa fest” iz Bačkog Petrovca za organizaciju istoimene manifestacije, a Zlatna plaketa Roglja za seoskog neimara pripala je zameniku gradonačelnice Sremske Mitrovice Petru Samaryiću, koji je na teritoriji te opštine organizovao brojne sadržaje i manifestacije.

U okviru festivala održano je i tradicionalno takmičenje u pripremanju pasulja “Bin festival”.

– Na „Bin festivalu” učestvovali smo već sigurno pet-šest puta, a 2015. godine je naš pasulj osvojio drugo mesto – navodi Ivana Jovanović iz ekipe „Prevent”. – Kuvamo pasulj, a biće i roštilja. Svaki recept ima neki tajni sastojak koji se ne otkriva, a u našem slučaju to je možda ljubav prema hrani i druženju. Ovo nam je jedno od druženja svake godine, bude kao neki tim-bilding, dođu stari i novi članovi, porodično, i uvek se lepo provedemo.

 

 

 Subvencije  

—> KLIKNITE OVDE! <---

 Pregled Cena Žitarica  

—> KLIKNITE OVDE! <---


— Vaš komentar na nove cene žitarica 
  
—> KLIKNITE OVDE! <---

— Besplatni Agro Saveti 
—> KLIKNITE OVDE! <---

Ostavite odgovor