ponedeljak, april 15Agro servis

Govedarstvo – gde je naša kravica – UTOVLJENA JUNAD 3,10 EVRA/KG – PONUDA SVE MANJA

Ponuda utovljene junadi u našoj zemlji je sve manja, jer su zbog niskih otkupnih cena i skupih biljnih hraniva mnogi poljoprivrednici odustali od ovog posla.

Klaničari i nakupci krajem ove nedelje kvalitetnu junad počeli su da plaćaju od 3,00-3,20 evra/kg žive mere. Posebna zabrinutost je među klaničarima koji snabdevaju velike trgovačke lance za koje kupuju godišnje oko 20.000 utovljene junadi, dok svi prerađivači zajedno prerade oko 86.000 grla.

Poznato je da je skoro 10.000 gazdinstava trajno ili privremeno prestalo da se bavi ovim poslom, kome nisu videli mogućnost za zaradu, a sa premijom od 15.000 dinara po isporučenom junetu klanici ili izvozniku nisu mogli da pokriju proizvodne troškove.

Zadržavanje niskih otkupnih cena junadi u višegodišnjem periodu, što je pratila visoka zarada klaničara na prodaji mesa, su odavno poznati maniri mesne industrije, zaključilo je Udruženje Agroprofit iz Novog Sada u razgovoru sa članovima svoje grupacije. U tom lancu proizvodnje poskupila je i telad, što sve zajedno otvara neizvesnost za snabdevenost našeg tržišta svežim junećim mesom. Klaničari nedostatak ponude na domaćem tržištu pokušavaju da nadoknade u inostranstvu, gde je takođe cena junadi u porastu, pogotovo teladi za tov. Nabavka junadi u inostranstvu (Mađarska, Austrija, Češka…) i odrasle teladi za dalji tov od strane velikih klaničara najavljuje moguću nestašicu za domaće potrebe, a pogotovo nedostatak robe za izvoz u Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Albaniju. Tovljači u Srbiji nemaju velike farme kao nekad i najbrojniji su domaćini sa 4-10 teladi u tovu.

Četiri najveće klanice u Srbiji zbog kolebanja tržišta ubrzano popunjavaju svoje farme za tov junadi i trenutno u uzgoju imaju više od 13.000 grla različitih kategorija, gde su ubrojani i njihovi kooperanti.

Nabavka tovnog podmlatka od 250 kg težine kvalitetnih tovnih rasa dostigla je rekordnu cenu od 3,8-4,6 evra/kg žive mere. Ova kategorija teladi u Srbiji  danas ne prelazi 4.000 grla.

Turska, veliki kupac junećeg mesa, zbog turističke sezone kupuje juneće meso gde stigne i što je moguće jeftinije, kao i druge zemlje Bliskog istoka. Najčešće se dovozi živa junad iz Bolivije, Urugvaja, Čilea, Brazila, Argentine…., iako plovidba traje više od 15 dana.

Zanimljivo je da su stočari koji su zbog cene mleka i troškova održavanja farmi potpisali sporazum sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nisu predložili uvećanje premije za tov sa 15.000 na 20.000, niti za tovne krave sa 40.000 na 50.000 dinara. Ove izmene je zatražila grupacija odgajivača u okviru Udruženja Agroprofit, uz molbu da se što pre usvoje ove izmene. U ovom poslu, kako ocenjuju u Udruženju Agroprofit, potrebno je brzo reagovati, da juneće meso u našoj zemlji ne bi bilo još skuplje i luksuz u ishrani.

U okviru projekta: „Govedarstvo – gde je naša kravica”, koji je podržan od Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.