ponedeljak, april 15Agro servis

Poslovnost države

ISPLATA DIREKTNIH PLAĆANJA GAZDINSTVIMA PRELAZI U IDUĆU GODINU

Novi Sad/Beograd, 30.12.2022.

Uprava za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede tek pri kraju ove godine radila je ubrzano na obradi prisplih prijava za isplatu podsticaja, a naročito nakon usvajanja rebalansa državne kase i dolaska nove vlade.

Udruženje „Agroprofit” iz Novog Sada, nakon razgovora u Ministarstvu poljoprivrede o kašnjenju isplata, kao značajnog prihoda farmerima koji se bave tovnim govedarstvom u sistemu „krava – tele”,  podstaklo je gazdinstva da ponovo potraže svoje predmete i informaciju o dugovanju. Oni koji su uspeli u tome i čiji predmeti su obrađeni, uglavnom, su primili podsticaje za kvalitetna grla i osiguranje, a mali broj za kupovinu grla. Ima gazdinstava koji su zbog obaveza prema preuzetim govedima morali uzimati kredite, jer su dobili upozorenja pred tužbu i oduzimanje stoke. Bilo je i slučajeva da su kupljena grla vraćena dobavljaču. Nekoliko velikih farmi do poslednjeg radnog dana u ovoj godini nisu dobili novac za grla koja drže u uzgoju i očekuju da se to dogodi u prvim danima 2023.godine. Naša redakcija nije dobila potpunu potvrdu za ovu vest, ali se to može očekivati, jer je opredelenje ove vlade da stočarstvo ima prioritet.

Nakon  objavljivanja poziva Udruženja „Agroprofit” na našem portalu  da se jave članovi udruženja zbog evidentiranja duga, primili smo više informacija i te prijave koje su bile potpune biće prosleđene Upravi za agrarna plaćanja.

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković je nakon upoznavanja sa obavezama prema gazdinstvima obećala da će većina zahteva biti izmirena. Međutim, ona je zatekla mnogo neevidentiranih prijava, za koje nije bilo vremena da se obrade niti za to postoji dovoljno novca. Međutim, ono što ohrabruje jeste rešenost ministarke, kao izuzetnog finansijskog stručnjaka, da svede dugovanja na nulu,  a pogotovo da obezbedi dovoljno novca za stočarstvo.

U odnosu na dosadašnja izdvajanja ta nova faza pokrivanja „gubitaka” u poljoprivredi podrazumeva detaljnu analizu i tačnu računicu. Nije retkost da se za pojedine mere duguje i iz 2020. godine, a za razne nabavke  za 2021 i 2022. Ovih dana reagovali su i poljoprivrednici koji su dobili rešenja od Pokrajinskog sekretarijata za poljopljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, a obećani novac još nisu, što se nije gogodilo u poslednjih deset godina.

Iz Udruženja „Agroprofit” danas su saopštili da više neće evidentirati prijave o dugovanjima gazdinstvima izvan Proizvodne grupe odgajivača kvalitetnih tovnih rasa.