četvrtak, april 18Agro servis

KNEŽEVIĆ: HITNO PROPISATI POSEBNE USLOVE ZA STRANCE ZA KUPOVINU ZEMLJIŠTA

 

Zrenjanin, 28. oktobar 2015.

Izvor: RTV

  • Zamenik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Branislav Knežević ocenio je da treba doneti nov zakon, kojim bi se definisali posebni uslovi za promet poljoprivrednog zemljišta.

Knežević je novinarima u Zrenjaninu rekao da je potrebno hitno reagovati, jer početkom septembra 2017. godine na snagu stupa odredba iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju po kojoj strani državljani mogu da stiču nepokretnosti, uključujući i poljoprivredno zemljište, na teritoriji Srbije, pod istim uslovima kao i domaći državljani.

"U našem zakonodavstvu nema ograničenja u prometu poljoprivrednog zemljišta, pa će stranci moći da kupuju poljoprivredno zemljište u Vojvodini bez ikakvih prepreka, pa budući da je cena zemljišta u EU mnogo veća nego kod nas, dolazimo u opasnost da bude ugrožena egzistencija naših poljoprivrednika, jer neće moći da se izbore sa konkurencijom iz inostranstva", istakao je zamenik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu.

On je objasnio da su skoro sve zemlje u EU posebnim zakonskim rešenjima postavile posebne uslove za promet poljoprivrednog zemljišta.

"I ti uslovi su isti i za domaće i strane državljane, ali takvi da je domaćim državljanima mnogo lakše da ih ispune", dodao je on.

Prema njegovim rečima, prilikom kupovine poljoprivrednog zemljišta, ali i njegovog izdavanja u dugoročni zakup, treba zaštititi domaće poljoprivrednike, mala i srednja poljoprivredna gazdinstva od nelojalne konkurencije iz inostranstva, ali i od, kako je naveo, domaćih tajkuna.

Knežević je ocenio i da je poljoprivreda najveće prirodno bogatstvo i potencijal Vojvodine.

Ostavite odgovor