četvrtak, jun 13Agro servis

Kontrola, pa isplata

 

MINISTARKA POLJOPRIVREDE JELENA TANASKOVIĆ, ZA "NOVOSTI"

Beograd, 09. 11.2022.

Novosti

  • TAČAN presek isplate po merama kao i realizacija predviđenog budžeta, biće najbolje vidljivi na kraju kalendarske godine, što će nam dati jasnije smernice za dalje aktivnosti i planiranje javnih poziva u narednoj godini. Uz to, premije za mleko, za drugi i treći kvartal, biće isplaćene do kraja decembra.

Ovo je, za "Novosti", izjavila ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, povodom aktuelnih problema u agraru i neisplaćenih podsticaja. Kako je ponovila, ministarstvo radi na uvođenju sistema elektronske uprave, što će doprineti bržoj obradi dokumentacije prispele na državne konkurse za poljoprivrednike. Samim tim i ažurnijoj isplati sredstava koja se dodeljuju po tom osnovu.

– Uprava za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede zahteve za ostvarivanje prava na podsticaj, rešava kroz upravni postupak, u kome se prvo utvrđuje ispunjenost propisanih uslova za ostvarivanje prava na subvenciju – kazala je ministarka Tanasković.

– Ukoliko se utvrdi to pravo, sredstva se isplaćuju na namenski račun korisnika prijavljen u Registru poljoprivrednih gazdinstava do iznosa sredstava opredeljenog budžetom RS za tekuću godinu.

Prema rečima ministarke, u ovom trenutku se obrađuju predmeti iz tekuće godine, koji će biti rešeni do kraja decembra.

– Rebalansom budžeta, biće obezbeđeno dodatnih 15,5 milijardi dinara za isplatu subvencija u poljoprivredi, kako bi se do kraja decembra isplatili zahtevi iz tekuće godine – rekla je Tanaskovićeva.

– Mahom kroz mere direktnih plaćanja, koje su se pokazale veoma efikasnim u vremenu pandemije i smanjenih privrednih aktivnosti. Do kraja godine biće isplaćena i pomoć za proizvođače suncokreta.

Kako kaže naša sagovornica, urađena je i preraspodela zaposlenih u okviru ministarstva. Tako je 50 ljudi iz drugih organizacionih jedinica angažovano na poslovima obrade zahteva poljoprivrednih proizvođača. Time bi predviđeni budžet trebalo da se realizuje do kraja godine:

– Tokom 2023. planira se uspostavljanje sistema e-Agrar, koji će uz izmene načina prijema zahteva, koji se odnosi na elektronsko podnošenje, dodatno ubrzati obradu zahteva.

REGRES ZA GORIVO

DO kraja godine biće obezbeđeni i dodatni podsticaji poljoprivrednim gazdinstvima na ime regresa u iznosu od 20 dinara po litri goriva, za 50 litara po hektaru.  Maksimalno za 20 hektara.

 Subvencije  

—> KLIKNITE OVDE! <---

 Pregled Cena Žitarica  

—> KLIKNITE OVDE! <---


— Vaš komentar na nove cene žitarica 
  
—> KLIKNITE OVDE! <---

— Besplatni Agro Saveti 
—> KLIKNITE OVDE! <---

Ostavite odgovor