nedelja, jul 14Agro servis

KO POSEJE ŠEĆERNU REPU, DOBIJA 35.000 DINARA PO HEKTARU

 

Beograd, 08.11.2022.

Dnevnik

  • Proizvodnju šećerne repe u 2023. godini država Srbija podržaće sa 35.000 dinara po hektaru, navodi se u uredbi koju je donela Vlada Srbije. Na novac će moći da računaju nosioci komercijalnog poljoprivrednog gazdinstva upisani u registar, ako se nalaze u aktivnom statusu sa prijavljenim površinama pod ovom kulturom.

Državna podrška će biti po hektaru prijavljene i zasejane šećerne repe, a najviše do 500 hektara. Uslov je ostvareni prinos od najamnje 50 tona po hektaru plative šećerne repe.

Proizvođači će finansijsku podršku ostvarivati preko proizvođača šećera. Poljoprivredni proizvođač će pravo na državni novac ostvariti ukoliko je celokupan prinos repe na ugovorenim površinama isporučio proizvođaču šećera.

Zahtev za odobravanje finansijske podrške biće podnošen preko javnog poziva Uprave za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede. Ovom inofrmacijom potvrdila se najava od pre dve sedmice da će „reparoši” dobiti podsticaj. Doduše, očekivali su više novca, ali kažu da će i sa ovim iznosom biti zadovljni jer očekuju da i šećerane nastave sa podsticajima.

Imamo, kako je poznato, pet šećerana, od kojih četiri prerađuju repu i dva poslodavca. Domaći „Sunoko” vlasnik je šećerana u Vrbasu, Pećincima i Kovačici, a grčka kompanija „Helenik šugar” ima dve šećerane: u Crvenki koja radi i u Žablju koja ne proizvodi šećer.

Kampanja šećerne repe je u toku i za sada ratari nisu baš zadovoljni prinosima, a ni digestijom. Ali, pošto će se industrijska biljka vaditi sve do Nove godine, još je rano davati ocene o ovogdišnjem rodu.

Direktorka Poslovne zajednice „Industrijsko bilje” Olga Čurović izjavila je da je podsticaj za šećernu repu veoma značajan, jer se repa sejala iz godine u godinu na sve manjim površinama, ali i zato što u našem bližem okruženju nema fabrike šećera.

– Bilo bi dobro da se vratimo na 40.000 hektara koliko je repe bilo pre nekoliko godina – navela je direktorka. – Mi imamo šećara za domaće potrebe i za izvoz, ali sa državnim podsticajem se očekuje da se pomogne poljoprivrednicima da se vrate repi, jer bi sa većim površinama imali više šećera za prodaju van zemlje.

Ona je navela i da u EU postoje stimulaciju od pre nekoliko godina od 350 do 600 evra, ali Evropa nema podsticaj direktno za repu, već daje po nekim drugim osnovama.

Podsticaj prava mera

Poljoprivrednik Živko Vasin iz Temerina pozdravio je meru Vlade Srbije, smatrajući da će ona doprineti razvoju šećerne industrije u Srbiji. – Podsticaj je više nego odličan jer ,kako sam čuo, i fabrike šećera će nastaviti da stimulišu ratare. Repa će se sigurno više sejati dogodine jer je i kilogrma šećera sada skuplji.

Vasin godinama seje repu u kooperaciji sa Zemljorandičkom zadrugom „Žunji Silak” u Temerinu koja ove godine ima repe na oko 160 hektara. -Počeli smo da repu da vadimo a prinosi su šaroliki, od 45 do 75 tona dok digestija nije baš najbolja, oko1 4,5 procenata, ala to je zbog loše godine prvo zbog suše a onda učestalih kiša.

 Subvencije  

—> KLIKNITE OVDE! <---

 Pregled Cena Žitarica  

—> KLIKNITE OVDE! <---


— Vaš komentar na nove cene žitarica 
  
—> KLIKNITE OVDE! <---

— Besplatni Agro Saveti 
—> KLIKNITE OVDE! <---

Ostavite odgovor

Dozvoli obaveštenja o novim vestima! Da Ne hvala