ZAČINI I DODACI JELU SU ISPRAVNI
Beograd, 6. jun 2014.
U okviru kontinuirane kontrole proizvođača prehrambenih proizvoda biljnog porekla, koju sprovodi Odeljenje poljoprivredne inspekcije Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, kontrolisani su dodaci jelima s povrćem i mlevena začinska paprika. Svi uzorci su bili ispravni.
Kontrolisano je 17 subjekata. Uzeto je osam uzoraka, a ispitivani su osnovni parametri bezbednosti kod mlevene začinske paprike (mikrobiološka ispravnost, prisustvo teških metala i parametri kvaliteta), a kod dodataka jelima ukupan sadržaj soli, u cilju provere da li proizvođači stavljaju so u količinama većim od dozvoljenih u cilju ostvarenja viška dobiti na račun potrošača. Analize su vršene u akreditovanim laboratorijama.
Svi uzorci su bili ispravni. Proizvodi su bezbedni i odgovaraju propisanom kvalitetu.
Planska kontrola proizvođača vršena je na osnovu procene da je potrebno pojačati kontrolu proizvođača posle izraženog interesa javnosti za bezbednost voća i povrća i zbog činjenice da je u 2013. ustanovljeno da je jedan uzorak mlevene začinske paprike nebezbedan, jer je u njemu utvrđeno prisustvo metalnih opiljaka.
Kontrolisano je 17 subjekata. Njih 14 ima uspostavljen funkcionalni sistem bezbednosti hrane po principima HACCP. Kod tri proizvođača su uočene nepravilnosti: U jednom slučaju sistem bezbednosti hrane po principima HACCP ima nedostataka, u jednom slučaju u postupku su sa uvođenjem sistema, a u jednom nije uspostavljen sistem bezbednosti. Kod 16 subjekata sledljivost je uspostavljena na propisan način, a u jednom nije. Donete su 3 upravne mere – Rešenja o otklanjanju nepravilnosti.