četvrtak, april 18Agro servis

RUSIMA PODVALjIVALI KOŽURICE UMESTO SLANINE

 

Novi Sad, 13. jun 2014.

Izvor: Dnevnik

Ruska veterinarska inspekcija zaustavila je krajem maja pokušaj šverca oko 22 tone svinjskog mesa iz Srbije. U paketima su umesto slanine bili komadi svinjske kože, bez veterinarskog pečata, i zbog toga je delimično ograničen uvoz mesa iz Srbije u Rusiju, rečeno je na sednici skupštinskog Odbora za poljoprivredu.

Predsednik Odbora za poljoprivredu Marijan Rističević preneo je poslanicima dopis Ruske veterinarske inspekcije, u kojem je navedeno da su 30. maja službenici inspekcijske službe za Kalinjingradsku oblast u luci na Baltiku zadržali kontejner iz Srbije s priloženim veterinarskim sertifikatom, koji, međutim, nije bio veterinarski ispravan.

Kako je Rističević rekao za „Dnevnik“, naši klaničari su prepakivali određene količine mesa jer su Rusi u pošiljkama iz Srbije pronašli svinjske polutke iz Hrvatske, Španije i drugih zemalja. 

– Ruska služba koja se bavi inspekcijskim nadzorom za carinski savez, u kojem su i Belorusija i Kazahstan, uočila je niz nepravilnosti veterinarske službe koja je u okviru našeg Ministarstva poljoprivrede. Ruska služba je navela da je sertifikat izdala veterinarska služba Republike Srbije za pošiljku svinjske slanine, težine 21.710,5 kilograma. Ali, prilikom kontrole, uspostavilo se da su umesto slanine u pošiljci bili komadi svinjske kože bez pečata – kazao je Rističević, dodavši da je pošiljka vraćena i da je tom prilikom sprečen uvoz švercovnog mesa u Rusiju.

Po rečima našeg sagovornika, Rusi su kontrolisali pet proizvođača mesa i mleka u Srbiji koji imaju izvoznu dozvolu, a s obzirom na to da je u proteklih nekoliko meseci značajno porastao izvoz prehrambenih proizvoda iz naše zemlje na rusko tržište, pratili su i tokove te robe. Ustanovili su, dodaje, da je bilo prepakivanja, a čak je nađena i originalna ambalaža koja je pratila robu koju su naši klaničari vešto upakivali kao „mejd in Srbija“. Rističević podseća na to da je na snazi zabrana izvoza svinjsog mesa iz zemalja EU u Rusiju, zbog pojave „afričke groznice“ kod divljih svinja, a mi smo ruskim kupcima isporučivali upravo meso iz Evropske unije. 

Skupštinski Odbor za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu zatražio je od nadležnih državnih institucija da dostave punu informaciju o razlozima ograničenog izvoza mesa i mesnih prerađevina u Rusku Federaciju jer će srpsko stočarstvo zbog toga pretrpeti nemerljivu štetu. Rističević je članovima Odbora za poljoprivredu predložio zakazivanje nove sednice na kojoj će se raspravljati samo o toj temi, a od Ministarstva poljoprivrede je zatraženo da do tada dostavi izveštaj o razlozima privremenog ograničenja izvoza mesa i mesnih prerađevina u Rusiju, kao i analizu postupaka Uprave za veterinu i drugih nadležnih.

– Grubo treba da budu kažnjeni svi naši proizvođači koji su se bavili mahinacijama u izvozu svinjskog mesa u Rusiju jer će to naneti veliku štetu našem ugledu i celom stočarstvu i srpskoj poljoprivredi. To je poražavajuće za nas, pogotovo ako se zna da smo čak deset godina vodili pregovore s Rusima o izvozu da bi se sve utanačilo i da bi se robna razmena s tom zemljom povećala, a odnosi bili dovedeni do visokog nivoa – kaže za „Dnevnik” agrarni analitičar Milan Prostran. 

Ostavite odgovor