nedelja, april 14Agro servis

Mraz oštetio šećernu repu

 

Novi Sad, 19.april 2012.g.

Prema procenama, mraz između 9. i 10. aprila značajnije je oštetio šećernu repu na deset do 15 odsto površina, od zasejanih 60 hiljada hektara. Najveće izmrzavanje je u Sremu i na severu Bačke gde se temperatura pri zemlji spustila na minus 9 stepeni. Na tim parcelama ratari su, uglavnom, repu ponovo posejali ili to planiraju da učine.

Vesni Jelić iz Sombora mraz je oštetio šećernu repu na posejanih pet i po hektara.

“Moje nive su u tri različita reona u Bačkom Monoštoru. Izmrzavanje je bilo 70%. Šećerana u Crvenki nam je izašla u susret, pa je dala seme za novu setvu.”, kaže Jelićeva i dodaje da je prošlogodišnjim subvencijama bila zadovoljnija, a za ovogodišnje konstatuje “Bolje išta, nego ništa.”
 Rukovodilac odeljenja za šećernu repu Instituta za ratarstvo i povrtarstvo dr Lazar Kovačev kaže da proizvođači koji imaju ispod 70 hiljada biljaka po hektaru šećernu repu treba da preseju.

“Novoposejanoj repi će biti skraćena vegetacija. Pošto je dužina vegetacije proporcionalna prinosu i kvalitetu tu repu bi trebalo vaditi najkasnije, krajem oktobra ili početkom novembra.”, kaže on.

Dr Lazar Kovačev tvrdi da usevi šećerne repe neoštećeni niskim temperaturama obećavaju i dodaje da najbolje izgleda repa posejana od 1. do 20. marta. Ove godine nije bilo puno problema sa repinom pipom zbog toga što temperature nisu često prelazile 20C, jer jedino tada pipa preleće sa starih na nova repišta – zapazio je dr Kovačev.

Inače, poljoprivrednici su sa šećeranama ugovorili proizvodnju repe na 50 hiljada hektara. To bi sa prosečnim prinosom moglo biti i dovoljno da podmiri naše potrebe od 220 hiljada tona šećera, a očekuje se da za izvoz pretekne 180 hiljada tona. Prema procenama fabrika šećera ugovore sa njima nisu potpisali ratari koji su zasejali oko 10 hiljada hektara. Repa sa tih površina završiće uglavnom u šećeranama u Hrvatskoj.

Ostavite odgovor