ponedeljak, maj 20Agro servis

Nova naučna studija

 

GMO HRANA JE IZUZETNO ŠTETNA I KANCEROGENA!

Novi Sad, 9. oktobar 2012.

 

Iako je usvojen Zakon kojim se zabranjuje uvoz i upotreba GMO hrane u Srbiju, ove jeseni na našim poljima, posle soje, gajen je GMO kukuruz. Da li su opravdane sumnje, da srpsko tržište postaje lako prohodno u lancu multinacionalnih kompanija, koje proizvodnjom GMO hrane ostvaruju ogroman profit?

Karcinom, sterilnost, smanjenje mozga, bolesti unutrašnjih organa… samo su neki od pedesetak zdravstvenih rizika, koje povećava upotreba GMO hrane, poručuju najveći protivnici takozvane mutant tehnologije. Zabrinutost za zdravlje se širi. U javnosti se čuje pitanje: da li mi uopšte znamo šta jedemo, kakva se hrana uzgaja, proizvodi i uvozi u Srbiju? Koja moćna laboratorija kontroliše uvoznu hranu? Ili: ko može reći da sojino brašno i griz u mesnoj industriji nisu od mutanata?

Potrošači u Srbiji i nezanaju kako izgleda nalepnica za GMO!?

Kada smo bili svedoci zahteva nekog od udruženja potrošača da se utvrdi prisustvo GMO u hrani? Njima je puno lakše loš hleb proglasiti dobrim, a sok od voća upotrebljivim, a bez voća!?

Među stručnjacima koji znaju kako se stvaraju GMO proizvodi nastao je raskol, jer su neki odali tajnu o tome šta su štetne posledice po zdravlje čoveka od pomenute hrane.

Otpori ovakvoj hrani se šire u svetu, a ko će i kada reći istinu o situaciji u Srbiji – teško je pretpostaviti.

Poznati ekspert za proizvodnju hrane sa Poljoprivrednog univerziteta u Nitri (Slovačka) dr Jan Brindza za „AgroServis” kaže:

– Tvrdim da nikakva genetski modifikovana hrana nas ne može spasiti od nestašica i da je puno bolje gajiti konvencionalnu proizvodnju hrane. Nijedna od tih GMO nije stoprocentno otporna na štetočine i na bolesti. I još uvek niko nije dokazao da GMO sorte daju veći prinos od konvencionalnih. Možda u pojedinim slučajevima to može biti primetno, ali generalno to svakako nije istina. Iza svega toga stoji propaganda SAD da bi oni mogli da izvoze na evropsko tržište – kaže dr Brindza.

Dr Jan Brindza

U odbrani od proizvodnje GMO hrane prozivke su sve konkretnije. Evo i primera iz Francuske, koje je preneo HRT (Zagreb).

Dvogodišnje istraživanje francuskih naučnika pokazalo je da konzumiranje genetički modifikovanog (GMO) kukuruza američke kompanije Monsanto može izazvati tumore i skratiti životni vek. Istraživanje je sprovedeno na miševima, a ne na ljudima.

– 93% tumora kod ženke pojavilo se u drugoj godini života, kod čoveka bi to bilo između 35 i 40 godine – rekao je Joel Spiroux, direktor Centra za istraživanje genetičkog inženjeringa.

Prosečni životni vek miša je najviše tri godine, a dosadašnje istraživanja temeljila su se na ogledima koji su trajala tri meseca.

– Velike patološke promene i smrt od tumora zabeležili smo nakon četvrtog meseca života. I zato dosadašnja tromesečna istraživanja na miševima nisu mogla pokazati štetan uticaj GMO hrane na zdravlje – rekao je prof. dr Gilles-Eric Seralini, sa Univerziteta Caen.

Kod miševa hranjenih preinačenim američkim kukuruzom smrtnost je bila  dvostruko veća, a oštećenja jetre čak pet puta veća od proseka.

Vlada Francuske zatražila je dodatnu proveru rezultata i najavila da će od Evropske komisije hitno tražiti zabranu uvoza GMO kukuruza u EU – preneli su mediji.

 

 

 

Fotografija miša koju prenosimo snimljena je u francuskoj laboratoriji.

Ostavite odgovor