ponedeljak, april 15Agro servis

OBJEKAT ZA UZGOJ 2.300 TOVLJENIKA U ZASAVICI

 

Zasavica, 24. april 2015.

Izvor: RTV

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković otvorila je danas u Zasavici savremeni objekat za uzgoj 2.300 tovljenika, koji je u vlasništvu porodice Ivanković.

Mladi poljoprivrednik Milovan Ivanković planira da u naredne dve godine iz tog objekta u klanicu plasira 10.000 tovljenika, a na farmi je uspostavljen kompjuterizovan sistem praćenja i kontrole ishrane i kvaliteta sirovina koje se koriste kao komponente za pripremu smeše.

Ministarka je istakla da je Ivanković, koji se tim poslom bavi zajedno sa ženom i troje dece, uspešan primer poljoprivrednika koga nedostatak finansijskih sredstava nije sprečio da nastavi i unapredi porodičnu tradiciju.

Ona je dodala da je Ivanković poslušao preporuku vlade i resornog ministarstva da ulaže u stočarstvo koje je, ocenila je, budućnost srpskog agrara.

"Ivanković je svoje dugogodišnje znanje, iskustvo i porodičnu tradiciju nastavio i unapredio. Snašao se i uzeo kredit i ima plan kako da ga otplati u veoma kratkom periodu, odnosno u naredne dve godine", rekla je Bogosavljević Bošković novinarima nakon obilaska objekta.

Ona je ukazala na značaj toga što je na farmi uspostavljen kompjuterizovan sistem ishrane jer je, podsetila je, u svinjarstvu kao i u stočarstvu, dobra, kvalitetna i izbalansirana ishrana, uz dobru genetiku grla, ključna.

Ivanković je Tanjugu rekao da se tim poslom bavi od 1998. godine i da uspešno sarađuje sa klanicom "Agropapuk" iz okoline Šida, koja otkupljuje tovljenike, kao i da ne planira da se bavi izvozom.

On ipak napominje da trenutno nije zadovoljan otkupnom cenom od 150 dinara po kilogramu i smatra da je realna cena viša od 170 dinara po kilogramu.

Ivanković je zaključio da je očigledno da se nešto dešava na tržištu tovljenika i u Srbiji i u inostranstvu i da je neophodno naći dugoročnije rešenje.

Ostavite odgovor