ponedeljak, april 15Agro servis

Odjeci Poljoprivrednog sajma

 

USKORO BERZA TOVNIH GOVEDA – NAKUPCI UCENJUJU FARMERE

Novi Sad, 06.06.2022.

Udruženje „Agroprofit”, koje okuplja odgajivače kvalitetnih tovnih rasa goveda i tovljače, na ovogodišnjem Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, sa izložbom 80 grla stoke u čistoj rasi, povećalo je pažnju među poljoprivrednim gazdinstvima za ovaj vid stočarstva i uzgoja u sistemu „krava-tele”. Stočari su pokazali veliko interesovanje za pomenuti vid uzgoja i žele da uskoro nabave više od 600 priplodnih goveda. Za realizaciju ovih potreba u Srbiji nema dovoljno kvalitetnih junica i krava, pa je sasvim izvesno da će se realizovati uvoz. Najviše se traže priplodna grla rase angus i hereford, po 200 goveda, a ostalo se odnosi na limuzina i šarolea. Očekuje se da će rast po broju grla i dalje nastaviti i po toj statistici najviše gajimo angusa – 5.000 grla. Udruženje će nastaviti da evidentira potrebe za tovnim rasama i nastojaće da poveže kupce i uvoznike, jer se tim poslovima ovo Udruženje ne bavi.

 

Dobitnici priznanja Udruženja „Agroprofit” za doprinos u afirmaciji tovnog govedarstva

Među stočarima je pokrenuta inicijativa da se uskoro u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Novosadskim sajmom osnuje Berza za prodaju junadi, priplodnih grla i teladi. U prvo vreme biće sačinjena javna ponuda ovih kategorija goveda, uz prezentaciju na posebnom internet kanalu, a potom će se organizovati i više promotivnih aktivnosti, da bi stočari u ovoj formi predstavljanja svoje proizvodnje stekli sigurnost. U Udruženju kažu da su sačinili info mrežu po regionima, da bi kupci imali uvid u realnu ponudu i cene. Do kraja ove nedelje biće objavljeni centri po regionima, koji će na Portalu „AgroServis plus” saopštavati ponudu. Uz ove podatke periodično će biti objavljena i cena junadi u regionu i na Berzi u Modeni.

Najbolji od maja 2021. do maja 2022. – vlasnici farme Angus u Srpskom Krsturu Tijana Bratić i Mladen Jančić

i mladi farmer Adam Bugar iz Ečke. Vredne slike im je uručio Nenad Katanić iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

U proteklih deset dana nakupci utovljene junadi ucenjivali su farmere i nudili su niže cene od 3,00 evra/kg žive mere junadi. Zbog toga su farmeri odlučili da obustave prodaju, jer, kako kažu, „kupci su se očigledno međusobno dogovorili da snižavaju cene, što ne prihvatamo, jer to nije realno”.

 

Posebno priznanje Udruženja „Agroprofit” Jasmini Nikitović Stojičić, umetničku sliku uručio je Aleksandar Radojević, član UO Udruženja

Prema istraživanju „AgroServis plus”, potrošači junećeg mesa u Crnoj Gori i Albaniji za početak turističke sezone su se snabdeli ovom vrstom  robe i novi zahtev za isporuku uslediće u drugoj polovini juna. Osim toga, jedan od dva velika izvoznika junadi iz Evrope, koji stoku utovaraju u lukama Bar i Pula, ne žele da uđu u rizik u snabdevanju utovara junadi. Nisu sigurni da bi sa povoljnom cenom utovarili brod sa 2.000 ili 5.000 junadi za arapske zemlje.

Farmeri poručuju da je naspram ponude junadi na tržišti i kvaliteta realna otkupna cena od 3,10-3,40 evra/kg žive mere. U proteklom tovnom ciklusu bilo je uspešnog tova i prodaje crno bele junadi. Na više farmi ostvaren je obiman dnevni prirast i prodajna cena 2,80-3,10 evra/kg, što je uz nabavku teladi za ovaj tov po ceni od 300-350 evra solidan posao.

 Subvencije  

—> KLIKNITE OVDE! <---

 Pregled Cena Žitarica  

—> KLIKNITE OVDE! <---


— Vaš komentar na nove cene žitarica 
  
—> KLIKNITE OVDE! <---

— Besplatni Agro Saveti 
—> KLIKNITE OVDE! <---

Ostavite odgovor