četvrtak, april 18Agro servis

PADAVINE POPRAVILE VLAGU ZEMLJIŠTA

 

Novi Sad, 23. oktobar 2013.

Izvor: Dnevnik

Obilne padavine, koje su zabeležene protekle sedmice, znatno su popravile vlažnost površinskog sloja, kao i zalihu produktivne vlage u dubljim slojevima zemljišta.

Temperature setvenog sloja zemljišta veoma su povoljne za jesenju setvu ozimih kultura, tako da bi, uz odgovarajuće vremenske uslove, u narednim danima ovaj posao trebalo da se završi u okvirima optimalnog roka, objavljeno je na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Protekla sedmica obeležena je promenljivim i u većem delu relativno toplim  vremenom uz pojavu padavina na celoj teritoriji Srbije.

Maksimalne temperature vazduha su u prvoj polovini i na samom kraju sedmice bile iznad proseka i u većini mesta bile su u intervalu od 20 do 26 stepeni. Sredinom perioda došlo je do kratkotrajnog zahlađenja i pada temperatura vazduha na vrednosti ispod proseka za ovaj deo oktobra.

U dosadašnjem delu meseca u skoro svim krajevima već je premašen višegodišnji prosek padavina za 15 do 25 odsto. U proteklom 30-dnevnom periodu su na jugozapadu preovladavali uobičajeni uslovi vlažnosti, dok je u ostalom delu zemlje bilo 50 do 200 odsto više padavina u odnosu na višegodišnji prosek.

Vizuelnim pregledom useva ozimog ječma, koji je u fazi dva lista, registrovano je prisustvo lisnih vaši.  Vremenski uslovi koji pogoduju širenju populacije vaši su visoke temperature i povišena relativna vlažnost vazduha. Pregledom paradajza u plasteničkoj proizvodnji ustanovljena je pojava plamenjače na stablu, listu i plodovima.

Ostavite odgovor