ponedeljak, april 15Agro servis

Poruka naučnika

 

NEMA OPASNOSTI PO ZDRAVLJE

Beograd, 29. mart 2013.

 

 Povišene količine aflatokisna M1 koje su nađene u mleku u Srbiji ne predstavljaju rizik po zdravlje ni u slučaju da je takva namirnica konzumirana, poručili su stručnjaci na raspravi u Privrednoj komori Srbije (PKS). Kako su ocenili učesnici skupa, nema razloga za paniku, a nastala situacija će brzo biti rešena. U Srbiji se pije zdravo mleko i osim toga treba isključiti mogućnost da se aflatoksin pojavi u mesu i jajima.

Načelnik Nacionalnog centra VMA za kontrolu trovanja prof. dr Slavica Vučinić objasnila je da su u Srbiji u mleku pronađene povišene količine aflatoksina između 0,05 do nešto više od 0,1 mikrograma po kilogramu, a da prisustvo i do 0,5 mikrograma ne predstavlja rizik po zdravlje. Da bi se što više neutralizovao bilo kakav negativan efekat prisustva te materije i postigla maksimalna bezbednost po zdravlje donose se strogi pravilnici, dodala je Vučinić.

Profesor dr Slađana Šobajić sa Farmaceutskog fakulteta u Beogradu objasnila je da u ekstremnim slučajevima aflatoksin može izazvati kancer jetre, genetske poremećaje i druge negativne efekte po zdravlje, ali da je ta mogućnost u Srbiji isključena. Ona je ukazala da je nemoguća nulta vrednost te materije u hrani, odnosno nemoguće je iskoreniti, ali je rizik od obolevanja mali.

Ostavite odgovor