četvrtak, april 18Agro servis

Pravila zakupa državnih oranica

 

DUŽNIK BEZ PRAVA NA LICITACIJU

Botoš, 10. decembar 2015.

Izvor: Danas

Zbog neizmirenog duga, Poljoprivrednoj zadruzi Mladost iz Botoša, odlukom Ministarstva poljoprivrede, onemogućeno je učešće na nedavno održanoj licitaciji za državno zemljište. Ova privatna zadruga do sada je obrađivala 628 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta po osnovu prava prečeg zakupa, ali je zbog kašnjenja u izmirivanju obaveza iz prethodnih godina, u iznosu od 20 miliona dinara, izuzeta iz licitacije.I mada je osnovni dug izmiren pre licitacije, obaveze po osnovu kamata nisu plaćene, pa je komisija u Zrenjaninu oranice ponudila drugim poljoprivrednicima.

"Reč je o obavezama iz 2010. i 2011. godine. Nakon toga smo dobili pravo prečeg zakupa na tri godine. Tada je stuacija bila ista kao sada. Prvo što je nelogično jeste da se sada poteže dug i da on predstavlja osnov da nam ne dozvole da licitiramo. Ovo je forma koju je Komisija morala da sprovede", tvrdi Branislav Pomoriški, direktor doo Mladost.

U zrenjaninskoj komisiji ističu da su morali da sprovedu odluku Ministarstva poljoprivrede.

"Bilo je predviđeno da doo Mladost dobije tu zemlju u zakup, ali nisu dobili saglasnost Ministarstva poljoprivrede. To zemljište, po pravu prečeg zakupa, ustupa se drugim poljoprivrendicima", objašnjava predsednica Komisije za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta Nataša Tomović. Atar Botoša raspolaže sa 7.500 hektara zemlje, a na licitaciji je bilo ponuđeno oko 800 hektara oranica, koja je izdata po početnoj ceni.  

Ostavite odgovor